Novinky

Přednáška Lovy skvostů temné oblohy 20. dubna 2017

Ve čtvrtek 20. dubna 2017 od 18 hodin hodin proběhne na Hvězdárně v Teplicích v rámci projektu Café Nobel přednáška "Lovy skvostů temné oblohy". Přednášející Petr Horálek, pracovník Astronomického ústavu AV ČR, vás v zavede do míst, kde je ještě obloha nedotčena škodlivým světelným znečištěním z měst. Jaké skvosty lze na přírodně tmavém nebi uzřít či vyfotografovat? To vše se v povídání dozvíte.

Lovy skvostů temné oblohy
Jsme zvyklí z učebnic, že v noci vidíme hvězdy, a mnohým toto stačí. Hvězdná obloha ovšem nabízí mnohem, mnohem více. Není to jen Mléčná dráha, kterou si mnozí dnes již ani neumí představit, nebo objekty vzdáleného nebe. Jsou to i jevy, s nimiž se na příměstské obloze můžeme prakticky rozloučit. Dokonce existují i některé úkazy, které nejsou dodneška spolehlivě vysvětleny, neboť se je podařilo spatřit až s rozvojem fotografické techniky v místech s tmavou oblohou. A s čím dál více narůstajícím světelným znečištěním je ohroženo jejich pozorování a výzkum. A neposledně, tedy možná hlavně – opravdu tmavá obloha nabízí ten snový obraz, který mnozí považují jen za smyšlenou romantickou představu. Co je to fenomén „tmavé oblohy za městem“? Proč cestovat na Kanárské ostrovy, do Chile nebo do Tichomoří? I to se na přednášce prokládané autentickými fotografiemi autora dozvíte.

Petr Horálek pod hvězdnou oblohou v poušti Atacama v Chile. Foto:Petr Horálek.
Petr Horálek pod hvězdnou oblohou v poušti Atacama v Chile.
Foto: Petr Horálek.

Přednáška proběhne na Hvězdárně v Teplicích v rámci programu Café Nobel. Součástí bude také autogramiáda lektorovy knihy "Dobytí jižního hvězdnatého ráje".

 

O lektorovi

Petr Horálek (nar. 1986) je český fotograf a popularizátor astronomie. Po ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem knih Tajemná zatmění z roku 2015 a cestopisu Dobytí jižního hvězdnatého ráje z roku následujícího, obě v nakladatelství Albatros. Několik jeho snímků bylo publikováno NASA jako prestižní Astronomický snímek dne. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek.

V současnosti je rovněž spolupracovníkem Astronomického ústavu AV ČR, konkrétně v oddělení PR. Více informací, fotografie a kontakty na Petra Horálka najdete na jeho webových stránkách: http://www.astronom.cz/horalek/.