Novinky

Muzejní noc v Praze 10. června 2017

Astronomický ústav AV ČR nabídne v rámci Muzejní noci v Praze v sobotu 10. června 2017 od 19 hodin do jedné v noci v budově Akademie věd (Národní třída 3, Praha 1) nabídne velmi bohatý program. Těšit se můžete na výstavy, pozorování oblohy astronomickým dalekohledem a mnoho dalšího. Přijďte se podívat!

Komentované prohlídky výstavy

Nekonečné hranice vesmíru - ve 20 a 22 hodin. Vědci zkoumající extrémně hmotné objekty ve vesmíru jako jsou především černé díry, vás provedou po výstavě a vysvětlí, co se s vámi bude dít v blízkosti černé díry. V uměleckém ztvárnění si to dokonce zkusíte na vlastní tělo.

Výstava Nekonečné hranice vesmíru

Akademie věd a její Astronomický ústav vás zavedou do vesmíru. Špičkový výzkum českých astronomů je zachycen v místech sálu, která se věnují zapojení českých vědců v Evropské jižní observatoři, Evropské kosmické agentuře i zkoumání extrémních objektů ve vesmíru, kdy Češi vedou evropský projekt Strong Gravity. Ovšem za zážitek stojí samotný střed výstavního sálu. Pomocí důmyslně nastavených kamer a projekcí je návštěvník přenesen z uzavřené místnosti galerie do neomezeného hlubokého prostoru a zažívá dojem ne nepodobný vesmíru samému. Obraz je v pravidelných intervalech na obou projekčních plochách deformován na základě simulací gravitačního zakřivení časoprostoru černou dírou. To je doprovázeno “zvuky” z binárního systému GRS 1915+105 - jedná se o rentgenové vlny převedené na frekvenci slyšitelného zvuku.

Pozorování astronomickým dalekohledem

Ze zahrady Akademie věd se podíváte hvězdářským dalekohledem. Za jasného počasí na oblohu, ale protože jsme uprostřed Prahy s vysokým stupněm světelného znečištění, podíváme se aspoň na Polárku, hvězdu, která nám pomáhá v orientaci na obloze i na zemi.  V případě zatažené oblohy se podíváme na pozemské objekty a ukážeme si, co znamenají pojmy jako je zvětšení, zorné pole a zorný úhel - to ostatně budeme pozorovat do doby, než se setmí.

Výstava Pohledy do nebe

Na fotografické výstavě se můžete podívat např. na nejkrásnější planetu Saturn v naší Sluneční soustavě, na známou Krabí mlhovinu v naší Galaxii a podíváte se i do vzdálených světů cizích galaxií. Fotografie byly pořízeny na jedné z nejvýkonnějších observatoří světa na Mt. Paranalu v Chile, kterou provozuje Evropská jižní observatoř, jíž je Česká republika od roku 2007 členem. Produkce: Astronomický ústav AV ČR, Evropská jižní observatoř.