Novinky

Výzkum Astronomického ústavu v prestižním britském časopise

V prestižním britském populárně-vědeckém časopise Sky at Night z dubna 2017 vyšel článek s názvem "Seeing the Galaxy's dark heart" (volně přel. "Pozorování temného galaktického srdce"), který je věnován výzkumu masivní černé díry v centru naší Galaxie. Autorka článku, Dr. Elizabeth Pearsonová, zde mimo jiné vyzpovídá indského astronoma Abhijeeta Borkara, který je v současnu zaměstnán jako post-doktorandský výzkumný pracovník na Astronomickém ústavu AV ČR.

Abhijeet Borkar v rozhovoru popisuje interakce okolní hmoty s centrální černou dírou v naší Galaxii, coby intenzivního rádiového zdroje Sgr A* v souhvězdí Střelce ve vzdálenosti asi 26 tisíc světelných let od nás. Pozorování těchto jevů se věnuje již čtyři roky a využívá k tomu také síť australských radioteleskopů Australia Compact Telescope Array. Více (v angličtině) ve skenu originálního článku.

Výzkum centrální černé díry v naší Galaxii je rovněž středem zájmu vědeckého týmu prof. Vladimíra Karase, současného ředitele ústavu a vedoucího Oddělení galaxií a planetárních systémů AsÚ. K výzkumu využívá mimo jiné obří teleskopy VLT na observatoři Paranal v Chile. Více o tomto výzkumu se budete moci dozvědět na jeho přednášce v rámci květnových Dní otevřených dveří, konkrétně v sobotu 20. května 2017 od 17 hodin. Mimoto jsou (nejen) černé díry tématem unikátní výstavy Ad Infinitum: Do nekonečna, která je k vidění v Praze až do 4. července.