Novinky

Pozorování úplného zatmění Měsíce 21. ledna 2019 ráno

Zveme vás na veřejné pozorování úplného zatmění v pondělí 21. ledna ráno, od 4 do 8 hodin, samozřejmě pouze za jasného počasí. Na začátku úkazu nás najdete v historické části observatoře (Centrální a Západní kopule), později kvůli obzoru pozorování nízko nad západním obzorem z Radarové louky očima. Vždy s odborným výkladem. Zdarma.

 

V pondělí 21. ledna 2019 se v časných ranních hodinách Měsíc nad Českou republikou ponoří na 1 hodinu a 2 minuty celým svým diskem do zemského stínu. Nastane tak úplné zatmění Měsíce. Měsíc během zatmění z oblohy úplně nezmizí, neboť se na jeho povrch budou promítat odstíny pozemských červánek. Chytne tedy velmi neobvyklý naoranžovělý, cihlově červený či až hnědý odstín, který by mohl být zejména na začátku a před koncem úkazu doplněn i slabým tyrkysovým nádechem na okraji našeho souputníka. Na nebi bychom tak mohli pozorovat vskutku pestrobarevný úplněk.

Další zatmění Měsíce bude viditelné ještě v tomto roce, v noci ze 16. na 17. července a bude částečné. Další úplné zatmění Měsíce viditelné z našeho území spatříme až v září roku 2025.

Průběh zatmění v České republice

 

Začátek polostínového zatmění *

3 hod 36 min 30 s SEČ

Začátek částečného zatmění

4 hod 33 min 54 s SEČ

Začátek úplného zatmění

5 hod 41 min 17 s SEČ

Maximální fáze zatmění

6 hod 12 min 12 s SEČ

Konec úplného zatmění

6 hod 43 min 16 s SEČ

Konec částečného zatmění

7 hod 50 min 39 s SEČ

Západ Měsíce (Praha)

7 hod 58 min SEČ

 

* tato fáze není očima pozorovatelná

Informační video Dobré vědět (o zatmění Měsíce 21. ledna 2019)

Více informací viz tisková zpráva.