Novinky

Jizerská oblast tmavé oblohy na EUROREGION Tour 15. a 16. března

Jizerská oblast tmavé oblohy se představí na veletrhu cestovního ruchu EUROREGION Tour 15. a 16. března 2019 v Eurocentru v Jablonci nad Nisou. Vstup zdarma. Více o veletrhu na www.euroregiontour.cz.

Zatímco ostatní vystavovatelé budou zvát k moři nebo na hrady a zámky, náš stánek bude zvát do míst, kde je stále ještě jakž takž tma. Jizerskou oblast tmavé oblohy založily právě před 10 lety tři české a tři polské instituce v roce 2009 jako první v Evropě a první přeshraniční na světě. Na stánku se dozvíte, proč je tma tak důležitá a také jaká barva světla je po západu slunce škodlivá. Pozveme vás také na velkou rodinnou akci na Jizerce 10. srpna.
 
V doprovodném programu najdete:

v pátek 15. března od 11:00 na pódiu Velkého sálu Eurocentra připomenutí "Jizerská oblast tmavé oblohy má narozeniny" - a pozor, bude se připíjet pravou jizerskohorskou tmou!

v pátek 15. března od 15:00 v Malém sále Eurocentra (tam, kde probíhá veletrh) přednášku:
Světlo dobrý sluha, ale zlý pán aneb jak si svítit zdravě - Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR. O tom, proč byla vyhlášena před deseti lety Jizerská oblast tmavé oblohy, o světelném znečištění, o negativním působení světla v noci na přírodu a zdraví člověka.

v sobotu 16. března od 11:30 na pódiu Velkého sálu Eurocentra připomenutí "Jizerská oblast tmavé oblohy má narozeniny" - a pozor, bude se připíjet pravou jizerskohorskou tmou!

Na stánek Jizerské oblasti tmavé oblohy také zavítá vzácný host - Krtek astronaut, který letěl s astronautem Feustelem v roce 2011 v raketoplánu Endeavour. Seznámit se s ním osobně můžete přijít v pátek v 17 hodin a v sobotu v 10, 11 a 12 hodin. Foťáky s sebou! 

Video: Jizerská oblast tmavé oblohy
(autor: Akademie věd ČR)