Novinky

Dny otevřených dveří pracoviště Praha


Najdete nás na adrese Boční II 1401, Praha 4

Program

Pátek 2. listopadu 2012:

16:00 Otevření Astronomického pavilonu, prezentace Oddělení galaxií a planetárních systémů, pozorování na terase a v kopuli.

Přednášky:
16:30 RNDr. Michal Dovčiak, PhD. - Čierne diery z pohľadu astrofyziky
18:00 prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc. - Půl století ESO a 5 let ČR v ESO
19:30 Mgr. Richard Wünsch, PhD. - Jak se rodí hvězdy?

A dále následuje až do 22 hodin pro zájemce vždy krátká úvodní prezentace Oddělení galaxií a planetárních systémů a pozorování noční oblohy dalekohledem, v případě zatažené oblohy pouze pozemských objektů. Za deště se nepozoruje.

Sobota 3. listopadu 2012:

10:00 Otevření Astronomického pavilonu, prezentace Oddělení galaxií a planetárních systémů, pozorování na terase a v kopuli.

Přednášky:
10:30 prof. Ing. Jaroslav Klokočník, DrSc. - Úvod do archeoastronomie
12:00 Mgr. Aleš Bezděk, PhD. - Co nového ukázaly družice o gravitačním poli
13:00 Mgr. Adam Růžička, PhD. - Od velkého třesku ke galaxiím

Od 10 do 14 hodin bude také možné pozorovat dalekohledy z kopule a terasy - Slunce se slunečními skvrnami a také využijeme výhledu na Prahu na pozorování města. V případě zatažené oblohy budou na programu pouze pozemské objekty jako ukázka schopnosti různých dalekohledů. Za deště se nepozoruje.

Program pro děti - v sobotu od 10 do 14 hodin:
V letošním roce si připomínáme 50 let existence Evropské jižní observatoře. Zatímco rodiče budou na přednášce nebo prostě přijdou se svými dětmi, v poslední patře budovy, v prostoru s pěkným výhledem, s dětmi "postavíme" plánovaný největší dalekohled světa, který bude mít ve skutečnosti v průměru přes 39 metrů a spatří světlo vzdálených útvarů ve vesmíru v roce 2017. LEGO panáčci nám ukáží, jak bude dalekohled velký. Zahrajeme si pexeso s fotografiemi pořízenými na Evropské jižní observatoři a děti si ho budou moci odnést domů. Puzzle obrázků z vesmíru budou pro nejmenší, ale i pro ty větší, záleží jen na počtu rozstříhaných kousků :-). Děti si domů odnesou spoustu fotografií z dalekohledů. A koho už budou bolet záda z nalepování nebo hry u stolu, bude moci vyjít na terasu budovy a podívat se různými typy dalekohledů. U nás se nudit nebudete!


Týden vědy a techniky 1-15. listopadu
Naše Dny otevřených dveří se uskuteční v rámci bohatého programu celé Akademie věd ČR.