Novinky

Den Země s Astronomickým ústavem AV ČR

V rámci Dne Země s Akademií věd zveme veřejnost na dvě akce: Den otevřených dveří v neděli 21. 4. na observatoři v Ondřejově a 25. 4. do Geoparku v Praze na Spořilově.

Den otevřených dveří na astronomické observatoři v Ondřejově


Neděle 21. 4. 2013, 10:00 – 16:00 hod.
Místo: Astronomický ústav AV ČR, Fričova 298, 251 65 Ondřejov, okres Praha-východ

Před začátkem turistické sezóny se návštěvníkům otevře Muzeum na observatoři a historické kopule původní observatoře založené Dr. Josefem Janem Fričem.

Návštěvníci se také budou moci podívat na návštěvnickou galerii největšího dalekohledu v České republice. Kromě těchto prohlídek, které se uskuteční v 10, 11, 12, 13, 14, 15 a 16 hodin, bude za jasného počasí připraveno pozorování Slunce v Západní kopuli historické hvězdárny i přenosným dalekohledem (sluneční skvrny). Prohlídku i pozorování doprovodí odborný výklad, přístupna bude též výstava 11 posterů: Světelné znečištění aneb Proč naši předkové viděli lépe na oblohu?

V rámci Mezinárodního roku vody je pro děti připravena hra "Hledej vodu ve vesmíru". Dobrodružství bude zakončeno odměnou.

Akce je určena široké veřejnosti. Vstup zdarma, bez předchozí rezervace.

Názorný a interaktivní Den Země hrou v Geoparku


Čtvrtek 25. 4. 2013, 9:00–15:00 hod.
Areál Geofyzikálního ústavu AV ČR, Boční II/1401, Praha 4-Spořilov

V Geoparku GFÚ v Praze na Spořilově návštěvníci naleznou široké spektrum hlavních horninových typů, ilustrujících vliv procesů probíhajících v kůře naší planety na jejich výslednou podobu. Připraveny budou také modely geologických procesů jako například aktivní explozivní vulkán, tzv. pískový vulkán, tvorba vulkanické prohlubně neboli kaldery, zemětřesení na stole, vydupej/vyskákej si svoje vlastní malé zemětřesení a hned ho zaznamenej apod. Vše doprovodí výklad odborníků z Geofyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i.

K programu se připojí taktéž vědečtí pracovníci ze sousedících akademických ústavů. Pracovníci Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. v areálu Geoparku umístí přenosný dalekohled na pozorování Slunce nebo v případě zatažené oblohy na pozorování okolních pozemských předmětů. Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v. v. i., připraví ukázku současného i původního měření základních meteorologických prvků, tj. teploty, vlhkosti, tlaku vzduchu a měření rychlosti větru a seznámí účastníky s detekcí oblačnosti.

Atmosféru oslav věnovaných planetě Zemi doplní i další stánky neziskových organizací.

Vstup na akci je možný i bez předchozí rezervace. Vítáni jsou jak žáci a studenti základních i středních škol, tak široká veřejnost. Program je velmi vhodný pro školní skupiny, které je vhodné předem ohlásit Ing. Martině Dulové e-mailem na adrese: dulova@ssc.cas.cz a rezervovat konkrétní hodinu návštěvy Geoparku.

Akce se koná za každého počasí, když nebude hezky, budou modely a stánky umístěny do budovy Geofyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i.