Novinky

Srážka s nebezpečným asteroidem pozemšťanům nehrozí

A je to tady, už jsme na to dlouho čekali. Zase konec světa, tentokrát po srážce s asteroidem v září tohoto roku - odvysílala včera televize Nova. Pravda, i s informací, že americká NASA o ničem neví. A je to tak, tato zpráva se nezakládá na pravdě.

Srážka planetky se Zemí v září nehrozí. Foto: Andrzej Wojcicki/Corbis, ČAS.
Srážka planetky se Zemí v září nehrozí. Foto: Andrzej Wojcicki/Corbis, ČAS.

V současné době astronomové nevědí o žádném tělese, které by v příštích několika stech letech mohlo narazit do Země a ohrozit naši civilizaci. Rozumí se tím tělesa větší než kilometr, která by při pádu mohla způsobit takové změny, že by lidská civilizace zkolabovala (kompletní zničení života jako takového pádem planetky je pak zcela vyloučeno, to se ostatně nepovedlo ani obřímu asteroidu, který na konci druhohor vyhubil dinosaury a další druhy). Astronomové ještě nejsou schopni zcela vyloučit srážku malého tělesa, která ovšem může znamenat pouze lokální katastrofu. Poslední takový případ se stal 15. února 2013 nad Čeljabinskem, podrobně jsme tento pád tělesa popsali v tiskové zprávě.

Těsné průlety planetek okolo Země, nikoliv srážky, se ale odehrávají poměrně často, o čemž si můžete přečíst v článku pracovníka Oddělení meziplanetární hmoty. Jeden z takových průletů očekáváme v roce 2029, kdy planetka Apophis o velikosti asi 380 metrů proletí kolem Země ve vzdálenosti menší, než obíhají geostacionární družice. I tomuto případu se na Astronomickém ústavu AV ČR věnujeme.

Za zhruba 10 let se opakuje zhruba 50 zpráv o konci světa. A kde nic tu nic. Ale ona zase nějaká přijde.. pobavte se, ale hlavně tomu nevěřte.