Novinky

Pokroky ve výzkumu v Oddělení meziplanetární hmoty: Vzájemné srážky mezi planetkami

Kolize a fragmentace planetek. Zdroj: NASA/JPL/Caltech
Kolize a fragmentace planetek. Zdroj: NASA/JPL/Caltech

Představujeme vám druhou práci v rámci pokroků ve výzkumu na AsÚ AV ČR zmíněnou na semináři o výsledcích na jednotlivých oddělení institutu. Tu popsal její autor Dr. Tomáš Henych z Oddělení meziplanetární hmoty. Jeho výzkum je zaměřený na vzájemné srážky mezi planetkami, jejich vliv na rotaci planetek a další efekty spojené se srážkami. Srážky planetek mohou vysvětlit původ volně precedujících planetek, tzv. tumblerů.

Vzájemné srážky mezi planetkami jsou důležitým jevem, který ovlivňuje rozdělení jejich velikostí a rotačních period. Srážky také utvářejí jejich povrch. Malé, nekatastrofické srážky mohou vybudit rotaci planetek do tzv. excitovaného stavu, kdy rotační osa planetky volně preceduje, tedy pozvolna stáčí svůj směr jako zpomalující se dětská káča. Takovým planetkám říkáme tumbleři. Pomocí našeho numerického modelu se snažíme ověřit, jestli jsou malé srážky skutečně zodpovědné za vznik tumblerů a také zkoumáme další efekty způsobené těmito srážkami.

V poslední době jsme například zkoumali erozi povrchu planetek pomocí srážek. Každá srážka vytvoří na povrchu planetky impaktní kráter. Veškerá hmota, která je takto srážkou vyvržena, uniká pryč z planetek menších než asi 20 km v průměru, kvůli jejich slabé gravitaci. Protože takových malých srážek zažije planetka během svého života poměrně hodně, dochází postupně k jejímu obrušování, tedy erozi.

U planetek, které jsou už při svém zrození trochu „šišaté“, dochází díky srážkám k postupnému protahování tvaru. Je to podobné, jako když si koupíte nové mýdlo – jak ho používáte, obrušujete ho (skoro) ze všech stran a postupně se zvětšuje poměr jeho délky k jeho výšce. Naše výpočty nicméně ukazují, že tento proces je u planetek velmi pomalý vzhledem ke koliznímu věku planetky, což je doba, po které je planetka rozbita srážkou na kusy.