Uvidíme kometu?

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


Na otázku v nadpisu můžeme jistě odpovědět, že ano. Ale další otázka je, zda ji uvidíme i pouhým okem. A zřejmě i v tomto případě můžeme odpovědět kladně. Kometa C/1999 S4 by měla v druhé polovině července dosáhnout jasnosti, která pro spatření pouhým okem postačí. Samozřejmě pouze na tmavé obloze, nikoliv v blízkosti města. Nemůžeme sice očekávat podobnou podívanou jako v roce 1996, kdy na obloze zářila kometa Hyakutake, ani jako v roce 1997, kdy jsme mohli pozorovat kometu Hale–Bopp. Letošní kometa bude podstatně slabší, blízko zmíněné hranice viditelnosti pouhým okem. Ale již při použití menších dalekohledů by to mohl být hezký pohled.

K dalším zajímavostem patří 4. červenec, kdy bude naše planeta nejdále od Slunce a to asi o procento a půl dále oproti průměrné vzdálenosti. To spíše teoretická zajímavost, co se týká praktické viditelnosti objektů na obloze, je potěšující, že již opět můžeme spatřit planety. Zatím pouze dvě, Jupiter a Saturn, a navíc pouze na ranní obloze, ale situace se bude i nadále zlepšovat a v následujících měsících uvidíme více.

Měsíc zahájí červenec novem 1. 7., následovat bude první čtvrť 8. 7., úplněk 16. 7., poslední čtvrť 24. 7. a další nov 31. 7. Zajímavé je, že při každém z těchto novů nastane částečné zatmění Slunce a při úplňku bude úplné zatmění Měsíce. Smůla je, že žádný z těchto úkazů nebudeme moci z Evropy pozorovat. Za zmínku snad stojí akorát přiblížení k jasné hvězdě Aldebaran, ke kterému dojde v ranních hodinách 27. 7. Toto přiblížení nebude nijak mimořádné a těsné, ale pomůže nám naučit se, která hvězda je Aldebaran.

Před měsícem jsem na tomto místě informoval o dvojici denních bolidů a o dvou meteoritech, které pocházely z prvního z nich a které se podařilo nalézt. Dnes již je mineralogický rozbor ukončen a je naprosto nepochybné, že se skutečně jedná o meteority. První úlomek má hmotnost 214.2 gramů, druhý 329.5 gramů. Byly nalezeny asi tři kilometry od sebe. Určitě spadlo více úlomků, ale pádová oblast je natolik členitá, že systematické hledání moc dobře možné není. Nicméně nelze vyloučit, že se ještě další nálezy podaří.


Na tomto snímku je zachycen meteorit Morávka 2, větší ze dvou nalezených. V posledních fázích letu letěl napřed špičkou, která je na snímku vpravo. Po dopadu se zaryl do země a ušpinil. Ovšem černé části nejsou špína, nýbrž otavený povrch po průletu atmosférou.
Foto: Pavel Dostál