Jaké budou letošní Leonidy?

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


Předpovědi četnosti meteorických rojů se nedělají snadno a jejich spolehlivost není velká. Na otázku uvedenou v nadpise tak odpoví až úkaz sám. V loňském roce se dostavil meteorický déšť s frekvencí několik tisíc meteorů za hodinu. Předloni se očekávaný déšť nekonal, ale o noc dříve nastalo vedlejší maximum, které nikdo nečekal a kterém mohli šťastní pozorovatelé vidět mnoho desítek jasných meteorů – bolidů, které ozářily celou krajinu. Letos se nic tak mimořádného neočekává, předpovídá se četnost srovnatelná se srpnovými Perseidami, tedy asi 100 meteorů za hodinu. Ale samozřejmě mohou Leonidy překvapit a tak je dobré být na pozoru v noci ze 17. na 18. listopadu a také noc předchozí a následující.

Smůla je, že Měsíc bude v poslední čtvrti a tak bude svítit právě ve druhé polovině noci, kdy je možno Leonidy pozorovat. Dalším problémem zřejmě bude počasí, protože v listopadu je takřka jisté, že bude zataženo. Ale třeba budeme mít štěstí. A pokud ne, mohu vás potěšit informací, že vysoká četnost se očekává i v letech 2001 a 2002.

V listopadu nás však na obloze nečekají jenom Leonidy, oko určitě potěší zimní souhvězdí a planety. K nejkrásnějším souhvězdím vůbec nepochybně patří Orion. Někomu tato charakteristická skupina hvězd skutečně připomíná postavu bojovníka s diamantovým pásem, jiní v tomto obrazci vidí spíše motýla, ale zřejmě všichni obdivovatelé zimní noční oblohy si jej všimnou na první pohled.

Podle starých bájí provázejí lovce Oriona dva psi a skutečně je můžeme nalézt i na obloze. Nalevo je Malý pes s jasnou hvězdou Prokyon a pod ním, šikmo doleva dolů od Oriona je Velký pes s nejjasnější hvězdou oblohy Sirius. A v popisu souhvězdí kolem Oriona můžeme pokračovat. Vlevo nahoře jsou Blíženci s dvojicí výrazných hvězd Castor a Pollux a vpravo nahoře je Býk s jasnou hvězdou Aldebaran a o kousek dále ležící hvězdokupou Plejády.

V blízkosti Plejád se v této době zdržují i dvě nejzajímavější planety — Jupiter a Saturn. Chtěl bych upozornit na 12. 11. ráno, kdy touto oblastí bude procházet Měsíc a pohled na krásné uskupení Aldebarana, Plejád, Jupitera, Saturna a Měsíce by mohl být hezkým začátkem této volební neděle.

Zmíněný Měsíc zahájí listopad tenkým srpečkem a do první čtvrti dospěje 4. 11. Úplněk bude následovat 11. 11., poslední čtvrť 18. 11. a nov 26. 11.

Závěrem mi dovolte zopakovat kontakt na mne a požádat vás o otázky, které vás ohledně dění na obloze zajímají. Jsem k zastižení na emailu stork@asu.cas.cz, případně i na telefonu 0606 721832. Těším se na vaše dotazy.
 


Toto je jedna z loňských Leonid. Dočkáme se i letos takové podívané?
Foto: Jiří Kubánek