Bohatá ranní obloha

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


I když nám to může připadat zvláštní, čtvrtého července Země prochází nejvzdálenějším bodem své dráhy okolo Slunce. Ale na počasí to má vliv velmi malý, zemská dráha je téměř kruhová, takže tato maximální vzdálenost je jenom o 1.5 procenta větší než průměrná. Střídání ročních dob je, jak známo, způsobeno různou výškou Slunce nad obzorem. Vzdálenost od Slunce nám akorát trochu zmírňuje rozdíly mezi létem a zimou a naopak zvýrazňuje tyto rozdíly pro obyvatele jižní polokoule.

Největší vzdálenost Země od Slunce není úkaz, který by bylo možno nějak pozorovat. Událost následujícího dne 5. července sice pozorovat lze, ale tentokrát ne od nás. Jedná se o zatmění Měsíce, které bude viditelné z Austrálie, části Asie, Tichého a Indického oceánu. Nemusíme však moc litovat, jedná se jen o zatmění částečné. A letos jsme již viděli zatmění úplné a ještě jich hodně uvidíme v následujících letech.

To nejzajímavější, co v červenci na obloze uvidíme, není žádný mimořádný úkaz, půjde jen o to, že několik jasných nebeských těles bude seskupeno v poměrně malém prostoru. Ale pokud vyjde počasí, bude to hezká podívaná. Na ranní obloze se potkávají Venuše, Saturn, jasná hvězda Aldebaran a hvězdokupa Plejády. Nejzajímavější a nejkrásnější toto seskupení bude 17. července, kdy v této oblasti uvidíme i Měsíc v podobě tenkého srpku. Bez Měsíce se samozřejmě nemusíme omezovat jen na toto jediné datum a lze se touto skupinou pokochat, kdykoliv to počasí dovolí. Při mimořádně dobrých podmínkách, když bude vzduch čistý a průzračný až k obzoru, budeme moci východně od zmíněné skupiny spatřit ještě Jupiter a Merkur, oba nízko nad obzorem. Připomínám, že jak bylo výše řečeno, jedná se o ranní oblohu, tedy o pozorování před východem Slunce, respektive před svítáním.

A co můžeme vidět zvečera a v první polovině noci? Především Mars, jehož jasnost sice již po červnovém maximu klesá, ale stále je velmi nápadný a dobře pozorovatelný. A mezi novem a úplňkem bude na večerní obloze i Měsíc. V červenci tedy Měsíc na večerní obloze uvidíme v prvním a posledním týdnu. 5. 7. je úplněk, 13. 7. poslední čtvrť, 20. 7. nov a první čtvrť 27. 7. Jak již bylo mnohokrát řečeno, při úplňku jsou nejlépe vidět měsíční moře, při menší fázi naopak krátery, které na rozhraní světla a stínu dobře vyniknou. Přeji příjemnou podívanou.