Leonidy skvělé, ale ne u nás

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


Vysoká aktivita meteorického roje Leonid, kterou jsme v listopadu očekávali, se skutečně dostavila, ale v Evropě jsme z ní viděli jen malou část. Nejvyšší počet meteorů byl přesně podle předpovědi pozorovatelný v době, kdy byly podmínky pro Evropu nepříznivé. K prvnímu maximu došlo 18. listopadu asi kolem půl dvanácté středoevropského času, takže za denního světla jsme pochopitelně žádné meteory vidět nemohli. Jejich počet dosáhl tisíc za hodinu a tato krásná podívaná byla pozorovatelná z Ameriky.

Druhé maximum bylo ještě mohutnější a došlo k němu téhož dne, tedy 18. prosince, mezi sedmou a osmou hodinou večerní SEČ. Počet meteorů byl přes dva tisíce za hodinu, ale u nás opět nic vidět nebylo, protože i když jsme již měli noc, v tuto dobu ještě byla zeměkoule natočena tak, že meteory přicházely pro Evropu z nepříznivého směru. Dobře toto maximum mohli pozorovat ve východní Asii a Austrálii.

Letošní Leonidy opět přispěly k tomu, že teorie, na základě kterých je předpovídána jejich aktivita, jsou brány ještě o něco vážněji. Naprosto přesně se podařilo předpovědět časy maximální četnosti, trochu byly přeceněny počty meteorů, které se i přes vysokou aktivitu očekávaly ještě o něco vyšší. Proto dnes nikdo nepochybuje o tom, že když je pro příští rok předpovídán meteorický déšť nad Evropou, že skutečně bude. Nezbývá než doufat, že za rok bude dobré počasí, i když to je v listopadu velmi vzácné. A navíc při Leonidách 2002 bude pozorování silně rušit Měsíc, který bude v úplňku.

Na Leonidy si tedy musíme rok počkat, ale zimní obloha stojí za podívání i bez nich. Kromě krásného typicky zimního souhvězdí Orion bychom si neměli nechat ujít ani pohled na Plejády a planety Jupiter a Saturn, které jsou pozorovatelné po většinu noci. Zvečera můžeme navíc ještě spatřit Mars. Obzvláště bych chtěl upozornit na 27. prosince, kdy na obloze uvidíme hezké seskupení Měsíce, Saturna, Plejád a jasné hvězdy Aldebaran. Sice tentokrát nedojde k zakrytí Saturna Měsícem jako 3. listopadu a 1. prosince, ale určitě toto seskupení bude velmi hezké.

A koneckonců v prosinci můžeme pozorovat i meteory. Geminidy se svojí frekvencí asi 100 meteorů za hodinu se samozřejmě nemohou měřit s několikatisícovými počty Leonid, ale přece jen patří mezi nejvýznamnější roje a tak v noci ze 13. na 14. prosince určitě nějaké meteory uvidíme. A v menší míře to platí i o předchozích nocích. Měsíc tentokrát rušit nebude, po poslední čtvrti 7. 12. následuje nov 14. 12., tedy právě na Geminidy, poté 22. 12. první čtvrť a 30. 12. úplněk. Nový rok 2002 tedy přivítáme za noci s plným měsíčním svitem.

Vážení čtenáři, dovolte mi poděkovat za přízeň a zájem o mé články po celý letošní rok a popřát vám příjemné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku.