Fotografická soutěž

Jemný saharský písek a prach se může při vyšších rychlostech větru zvířit, a vzestupným prouděním vzduchu se pak dostává do střední vrstvy troposféry. Výškové proudění následně zajistí jeho distribuci po planetě. Calima, tedy jev, kdy písek ze Sahary zasype jinou oblast, než zmiňovanou poušť, se nejčastěji vyskytuje v oblasti Kanárských ostrovů. Nicméně v závislosti na směru a rychlosti větru se písek a prach může dostat až nad území naší republiky.

V měsící únoru se k nám písek ze Sahary dostal hned dvakrát, přesto se v našich zeměpisných šířkách nejedná o jev až tak častý. Písek obarvil sníh a lom světla na těchto miniaturních částicích způsoboval zvláštní zbarvení oblohy, zejména při východu a západu Slunce. Na Facebooku Sluneční partoly jsme proto vyhlásily malou fotografickou soutěž. Přišla nám celá řada krásných fotografií, ze kterých nebylo snadné vybrat ty nejlepší. Rozhodly jsme se proto o rozdělení snímků do dvou kategorií, a to momentka a kompozice, a povolaly i nestranného rozhodce.

V kategorii momentka  zvítězil snímek pana Davida Hromky (obr. 1), druhé místo pak získala paní Ivana Birošová (obr.2).

V kategorii kompozice se na prvním místě umístil pan Antonín Kalous s krásnou fotografií zapadajícího Slunce u hradu Bouzov (obr. 3). Druhé místo obsadil pan Pavel Prokop s lesním zátiším (obr. 4).

Zcela odlišným snímkem, který obdržel zvláštní cenu, byl snímek pana Františka Cvičely (obr. 5), který zachytil přechod mezinárodní vesmírné stanice přes sluneční kotouč právě v období, kdy se v atmosféře nacházel saharský písek.

Všem účastníkům soutěže děkujeme za zaslání skutečně krásných fotografií. Vítězům gratulujeme a ostatní neklesejte na duchu, nějakou soutěž určitě ještě vyhlásíme. V červnu nás totiž čeká částečné zatmění Slunce.

Zdroj úvodního snímku: https://earthobservatory.nasa.gov/images/83966/saharan-dust-on-the-move