titulni strana
prekvapeni
vydani
archiv
akce
svet@www
vy@ian
my&ian

PŘÍLOHY
astronomy.cz
rádio IAN
SMS alerty
diskuze čtenářů

! DOPORUČUJEME !
novinky na obloze
rady pozorovatelům
prohlídka měsíce
expedice úpice
virtuální hvězdárna
ccd.astronomy
iridium
circlemakers
planetky.cz
astronomická ročenka
astronomická společnost

UŽITEČNÉ
ian@hvezdarna.cz
textová verze
bookmark

Už jste někdy na vlastní oči viděli Jižní kříž?
ano, měl jsem tu možnost
17
ne, ale určitě se za ním vydám
80
ne, moc mne nezajímá
18
Celkem: 115 hlasů
Chcete-li hlasovat, klikněte na odpověď

TOPlist

 
Tučňák stále mezi hvězdami -- KStars

Protože spousta zarputilých fanoušků Windows tvrdí, že pro alternativní operační systém Linux neexistuje rozumný výběr aplikačních programů, ukažme si, že tomu tak není. A vezměme si příklad astronomů, kteří mají na Linuxu skutečně mnoho možností. Rudolf Novák naposledy představoval přesný výpočetní systém XEphem, dnes se podívejme na jeho možnostmi očesanějšího, ale grafickými výstupy hezčího bratříčka -- KStars.

Jak již název napovídá, program Kstars je určený pro linuxí uživatele, používající na svém počítači prostředí KDE, které stále více získává na oblibě. Připomeňme, že KDE je pro uživatele přecházejícího z Windows na Linux pravděpodobně nejsnazší volbou ze všech možností pro Linux; poskytuje komplexní komfort, i když je dosti náročný na hardware počítače (vyžaduje hodně paměti a pokud možno i rychlejší procesor). V dnešní verzi 2.2 je už také velmi stabilní.

Jako valná většina programů pro Linux, i Kstars je šířen zdarma a včetně zdrojových kódů, takže zkušenější uživatel si může program upravit k obrazu svému. Ale ani pro uživatele méně zkušené není problém planetárium nainstalovat buď přímo kompilací zdrojových kódů, nebo z binárních souborů pro distribuce založené na balíčcích RPM (např. RedHat nebo Mandrake). Vše podstatné (jak stáhnout, co stáhnout a dokonce uživatelskou příručku s astronomickým slovníčkem) najdete na adrese http://edu.kde.org/kstars/index.phtml.

Kstars je velmi dobře propracovaným počítačovým planetáriem schopným v současné verzi (0.85) zobrazit hvězdy do 7,9 magnitud (je jich asi čtyřicet tisíc), což pro pozorování například triedrem nebo menším dalekohledem bohatě stačí. Program dále vykresluje přes deset tisíc nehvězdných objektů (převážně deep-sky) a planety naší Sluneční soustavy, včetně Slunce a Měsíce. Zde bohužel astronomické možnosti programu prozatím končí. Nelze využít spolupráci s externími katalogy, nelze přidávat objekty Sluneční soustavy pomocí dráhových elementů (například komety nebo planetky). Tato vlastnost je velkým mínusem programu, které je i tak pro začátečníka vhodnou volbou.

Největší předností planetária je jeho grafický výstup. Ten je nejen přesný (s ohledem na přesnost zakreslování objektů do mapy), ale i hezký. Barevně jsou odlišeny spektrální třídy jednotlivých hvězd, velikostně pak jejich jasnosti. Pro jasnější hvězdy lze nechat vypsat jejich jména. Samozřejmostí jsou obrazy a hranice souhvězdí, hranice Mléčná dráhy a myšlené čáry po obloze (souřadnice -- lze si vybrat mezi rovníkovými nebo horizontálními -- a ekliptika). Mapu lze zvětšovat a zmenšovat a lze se v ní pohybovat (směry pohybu závisejí pouze na tom, jaký máte zrovna předvolený souřadnicový systém).

Podobně jako jiná planetária, i Kstars umožňuje animaci hvězdné oblohy (bohužel jen v reálném čase). Pro podobné účely (např. pro sledování zákrytů hvězd Měsícem) lze každý ze zakreslených těles zafixovat a sledovat pohyb ostatních kolem něj.

Již jsme si zvykl, že dobré planetárium neukazuje planety jako nudné body s nápisem, ale že je vykreslí jako bitmapy. Kstars v tomto ohledu rozhodně nezklame. Jde dokonce mnohem dál. Bitmapy u planet a Měsíce jsou samozřejmostí, za zmínku snad jen stojí, že jsou vykreslovány v šestnáctibitové barevné hloubce a hvězdné mapy skutečně působivě dokreslují, u Měsíce je patrná fáze (netestoval jsem, s jakou přesností a zda vůbec jsou brány v úvahu librace), bitmapovému vykreslení se nevyhne ani Slunce.

V čem je však Kstars lepší, je skutečnost, že bitmapami zobrazuje i význačné deep-sky objekty, jako jsou Messierovské objekty a podobně. Chybí vám obrázek nějakého objektu, který zrovna chcete pozorovat? Není problém. Stačí kliknout na daném místě mapy pravým uchem myši, vybrat Show xxx Image..., Kstars se připojí kamsi do Ameriky a nabídne vám fotografii vámi hledaného hvězdného pole (pocházející z některé z mnoha přehlídek oblohy, pro konkrétní objekt má Kstars seznam prohlídek, s nimiž umí pracovat, takže zatímco u některých objektů budete muset vzít za vděk černobílým snímkem z Palomarské prohlídky oblohy, u jiných dostanete na výběr z několika i barevných obrázků). Touto funkcí fakticky částečně eliminuje omezené možnosti vestavěných katalogů hvězd, nevýhodou je, že pro tahání obrázků vyžaduje připojení k internetu.

Chcete-li se o hvězdě nebo objektu dozvědět něco málo více, stačí použít klasicky pravé myší ucho a vybrat si z nabízených možností. Kstars vám sdělí, jak se daný objekt jmenuje, u hvězdy spektrální třídu, kdy vychází a kdy zapadá a kromě již zmíněného obrázku vám ještě nabídne překreslení mapy s objektem vašeho zájmu přesně uprostřed. U planet ještě dává možnost přímo spustit webový prohlížeč a podívat se na stránky, kde se o dané planetě dozvíte prakticky všechny potřebné informace (odkazy vedou kamsi do JPL).

A co když jste náhodou někde v přírodě bez přístupu k počítači a zrovna se potřebujete přesvědčit, jestli jste neobjevili novu. Jestliže jste vlastníkem kapesního počítače na platformě Qtopia, nemusíte si lámat s ničím hlavu -- Kstars je totiž portováno i pro tuto platformu.

Jestliže jste tedy uživatelem Linuxu a hledáte alternativu k windowsím programům, jako je SkyMap nebo k DOSovskému Albieru a nechcete posledně jmenované pouštět s jistými omezeními pod různými emulátoru, možná je Kstars tím pravým právě pro vás.

Vydáno: 14.3. 2002
tisk článkupošli mailem


Český rozhlas
 

věda a technika
příroda
Staří Římané turisty v zemi Pyramid 
V astronomii začíná doba katalogů 
Novinky na našich stránkách 
Hlas: Slavík tmavý 
Ze světa DVD 
Pár zajímavostí o česneku 

[VYDÁNÍ] [ARCHIV] [AKCE] [SVET.WWW] [VY@IAN] [IAN@MY] [BONUS]
© IAN y2k , veškeré materiály lze přebírat pouze se svolením autora a uvedením patřičné citace. Instantní astronomické noviny vydává občanské sdružení IAN a
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.
   
410. číslo
14.3. 2002
ISSN: 1212-6691

 
[14.3. 2002 9:00:40]
Stránky skvělého časopisu Sky and Telescope, které najdete na nové adrese, doplňuje velmi dobrá otáčivá mapa, která vám pro libovolné místo planety spočítá i polohy jednotlivých nebeských těles. Moc pěkné...  zdroj
 
[14.3. 2002 8:55:49]
Ve Zlíně se pomalu a s velkými bolestmi rodí nová hvězdárna. Pokud chcete pomoci a nebo pokud se chcete jenom podívat na aktuální stav, navštivte tyto stránky:   zdroj
 
[12.3. 2002 10:25:29]
Na večerní obloze září jasná kometa Ikeya-Zhang a na denní obloze zdobí Slunce jedna velká skvrna. Obě jsou patrné i bez dalekohledu.
 
[8.3. 2002 13:47:44]
Tak a je to tady. Někde se roztrhl pytel a máme tu další hypernovu. Jmenuje se SN 2002bl a najdete ji v galaxii UGC 5499. Je ale velmi slabá (asi 17 magnitud) takže šanci mají pouze CCD pozorovatelé.  zdroj
 
[7.3. 2002 12:56:01]
Pokud se chcete podívat na jasnou kometu Ikeya-Zhang a nevíte, kde přesně leží, pak vám možná přijde vhod mapka od našeho kolegy Tomáše Havlíka z Hvězdárny a planetária J. Palisy v Ostravě. Je ve formátu pdf, má 840 kB a dostane se k ní po kliknutí na přiložený snímek nápadné vlasatice.

Cesta k mapce (pdf, 840 kB)

 
[26.2. 2002 8:57:19]
O víkendu 15. až 17. března se na Hvězdárně a planetáriu J. Palisy v Ostravě uskuteční jarní Setkání členů APO. Všichni jsou srdečně zváni už teď. Podrobný program najdete zde:  zdroj
 

 
Na večerní obloze září jasná kometa!
Vesmír vybledl
Tučňák stále mezi hvězdami -- KStars
KLENOT se představuje
Pioneer 10: The Neverending Story -- A co věda?
Zhluboka se ... vydýchněte!
Pioneer 10: The Neverending Story -- průběh letu
Dubnový hon na tenký Měsíc

created by CODEL
created by CODEL

Děkujeme sponzorům
Svet namodro