Podívejme se na kometu

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


Kometa C/1999 S4 se zvolna zjasňuje a je pravděpodobné, že by mohla dosáhnout jasnosti, která dovolí spatření pouhým okem. Stala by se tak třetí okem viditelnou kometou v rozmezí necelých šesti let. Mohlo by se tedy zdát, že jasné komety jsou poměrně běžné. Avšak není tomu tak, okem viditelné komety se objevují v průměru jednou za 20 let. Máme tedy mimořádné štěstí, že po kometě Hyakutake v roce 1996 a kometě Hale–Bopp o rok později, nyní přichází tato kometa, která se zatím označuje jako C/1999 S4. Komety bývá zvykem pojmenovávat po objeviteli, avšak tato kometa však objevitele nemá. Respektive má, ale je jím automatizovaný projekt LINEAR, který ji zaregistroval 27. září 1999.

Největší jasnost kometa bude mít ve druhé polovině července. Příznivé je, že Měsíc bude postupně ubývat a pozorování jím tak nebude rušeno. Tmavá obloha je velmi důležitá. Očekáváme sice, že se bude jednat o kometu viditelnou pouhým okem, ale rozhodně nemůžeme počítat s tím, že by byla tak jasná jako výše zmíněné komety Hyakutake a Hale–Bopp. Zřejmě překročí hranici viditelnosti očima, ale ne o moc. Bude tedy poměrně obtížné ji najít a pouhé oko neuvidí žádné podrobnosti. Nicméně již v malém dalekohledu, i triedru, by se mohlo jednat o hezkou podívanou.


V hledání komety nám pomůže tato mapka, které znázorňuje, jak se bude její poloha měnit a jak bude putovat mezi hvězdami. Zajisté tuto oblast poznáváte podle tvaru souhvězdí, ale pro jistotu připojím překlad latinských jmen. Virgo je Panna, Leo Lev, Ursa Major Velká medvědice, Ursa minor Malý medvěd a Cassiopeia je Kasiopeja. Mapka stejně jako přiložená fotografie je dílem hvězdárny na Kleti u Českých Budějovic. Fotografie byla pořízena v noci 5./6. července 2000 dalekohledem o průměru 57 cm.