Vydaří se Perseidy lépe než kometa?

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


Kometa C/1999 S4, která vzbudila velký zájem sdělovacích prostředků a o které jsem psal i na tomto místě, nakonec nesplnila naděje, které se do ní vkládaly a hranici viditelnosti pouhým okem nepřekročila. Sice byla nejjasnější kometou v posledních třech letech, ale hezkým objektem byla jen ve větších dalekohledech o průměru v desítkách centimetrů. U dlouhoperiodických komet, které pozorujeme poprvé, je totiž velmi obtížné odhadnout, v jakém množství z ní bude unikat plyn a prach a jak moc bude vytvářet komu a ohon. Tudíž se předpovědi jasnosti mohou lišit i více než stonásobně. A u této komety má nízká jasnost i další důvod. Podle snímku velkých dalekohledů i Hubbleova kosmického teleskopu se její jádro ještě před přiblížením ke Slunci rozpadlo na několik kusů. Nezbývá tedy než na další jasnou kometu dále čekat.

Ale na jiné zajímavé úkazy dlouho čekat nemusíme. Populární srpnový meteorický roj Perseid je aktivní právě v těchto dnech. Zatímco v případě komety byla předpověď značně nejistá, o podmínkách viditelnosti meteorů můžeme hodně říci již nyní, jedinou neznámou zůstává jako vždy počasí. Maximum četnosti bude 12. srpna, ale vzhledem k tomu, že brzy po tomto datu bude Měsíc v úplňku, doporučuji využít faktu, ze maximum Perseid je poměrně široké a již několik dní před zmíněným 12. srpnem je četnost meteorů vysoká. Měsíc letos Perseidám nepřeje, tmavá obloha je pro pozorování meteorů velmi důležitá a Měsíc neruší pouze v ranních hodinách těchto dnů. A jak meteory pozorovat? Lze se dívat kamkoliv, jen ne přímo do místa, odkud meteory zdánlivě vyletují. V případě Perseid toto místo, které se nazývá radiant, leží samozřejmě v souhvězdí Persea. Takže stačí vybrat jakoukoliv jinou část oblohy a dívat se. Při četnosti Perseid určitě několik kusů za hodinu uvidíte.

A co jiného lze na srpnové obloze vidět? Jednak již zmíněný Měsíc, který byl v první čtvrti 7. 8., úplněk bude 15. 8., poslední čtvrť 22. 8. a nov 29. 8. Dále lze ve druhé polovině noci pozorovat dvě nejkrásnější planety sluneční soustavy — Jupiter a Saturn. Obzvláště bych chtěl upozornit na 29. 8., kdy tyto planety vytvoří seskupení s jasnou hvězdou Aldebaran a hvězdokupou Plejády. Další pozorovatelnou planetou se stane Mars, který ke konci srpna budeme moci spatřit před svítáním nad východním obzorem.


Tyto tři fotografie, pořízené Hubbleovým kosmickým dalekohledem ve dnech 5., 6. a 7. července 2000 ukazují vývoj komety a též její rozpad, který se významnou měrou přičinil o to, že nebyla tak jasná, jak jsme všichni doufali. Repro: NASA a Johns Hopkins University