Další snímek zbytků komety

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


Kometa C/1999 S4 (Linear), která v červenci slibovala býti hezkou podívanou, se jak známo rozpadla a tudíž ani zdaleka nedosáhla jasnosti, která se očekávala. 5. srpna se na ni opět zaměřil Hubbleův kosmický dalekohled a pořídil zajímavý snímek, kde lze rozeznat jednotlivé úlomky komety a to i dosti malé. Pouhýma očima jsme tedy kometu neviděli, ale pohled na snímek s tímto zajímavým úkazem nám to jistě vynahradí.

Srpen byl jako každoročně spjat s meteorickým rojem Perseid. Letos nedosáhli nijak rekordních četností, jejich frekvence byla podobná jako v minulých letech, ale i tak se jednalo o hezkou podívanou. Jen škoda, že v období největší aktivity byl Měsíc skoro v úplňku a na světlé obloze se meteory pozorují velmi špatně. Kdo je chtěl vidět nerušeně, musel počkat, až Měsíc zapadne, což ale bylo až ve druhé polovině noci. To je pro většinu lidí dost pozdě a navíc už nezbývalo moc času do svítání.

Jistě si, milí čtenáři, kladete otázku, kdy opět budeme moci meteory pozorovat. Meteory lze spatřit každou jasnou noc, ale i co se týká meteorických rojů a tudíž zvýšené aktivity, budeme mít letos ještě několik příležitosti. Nejpříznivější budou říjnové Orionidy, které Měsícem rušeny nebudou.

A na co se na obloze dívat, než přijde další mimořádná podívaná? Na planety. Dvě nejkrásnější Jupiter a Saturn lze nyní pozorovat již skoro celou noc kromě večera. Nacházejí se poblíž sebe a v jejich blízkém okolí je i hvězdokupa Plejády, takže tato část oblohy je velmi bohatá a zajímavá i při pohledu malými dalekohledy. 19. září navíc touto oblastí bude procházet Měsíc, takže se opravdu bude na co koukat.

Koncem září se na noční obloze po delší pauze opět objeví i Venuše. Tentokrát jako Večernice, krátce po západu Slunce bude zdobit západní obzor. A další planetou viditelnou pouhým okem je Mars, který lze pozorovat v ranních hodinách.

Ani v září samozřejmě na noční obloze nechybí Měsíc. Nov nastává 29. srpna a září tak zahájí tenký měsíční srpek. První čtvrť bude 5. 9., úplněk 13. 9., poslední čtvrť 21. 9. a nov 27. 9.

22. září bude podzimní rovnodennost, poté již budou noci delší než dny. A budou se stále prodlužovat na úkor dnů až do 21. prosince. Můžeme se těšit, že i na podzimní obloze uvidíme hodně hezkého a zajímavého.
 
 

Snímek vlevo nahoře byl pořízen ze Země a je na něm zachycena nejjasnější část komety C/1999 S4 (Linear) s vyznačením oblasti, kterou zachytil Hubbleův kosmický teleskop (snímek vpravo dole). Na fotografii lze rozpoznat jednotlivé úlomky. U mnohých z nich vidíme i malý ohon, dá se říci, že jsou to miniaturní kometky.