Jasná kometa Ikeya–Zhang

Pro Puls třebíčska napsal RNDr. Rostislav Štork, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky


V březnu můžeme být svědky další mimořádné astronomické události. Opět máme štěstí na kometu, která dosáhla jasnosti, která dovoluje její spatření pouhým okem. Ale nejedná se o tak výrazný objekt, jako byla například kometa Hale–Bopp v roce 1997, letošní kometa jen mírně překročí hranici pozorovatelnosti bez dalekohledu. Pouhým okem tedy bude vidět jen jako velmi slabý mlhavý obláček. A to jen v místech s naprosto tmavou oblohou, v blízkosti města nemáme šanci.

Dívat se na ni bez použití dalekohledu je tedy dobré jen jako rarita, abychom mohli říci, že jsme ji viděli. Ale pro opravdu hezkou podívanou je potřeba dalekohled použít. Již v malých přístrojích je patrný ohon komety a jedná se o opravdu hezký pohled. A samozřejmě se můžeme těšit i na hezké fotografie. Komety jsou tradičně vyhledávaným objektem amatérských i profesionálních astrofotografů.

Tuto kometu objevil 1. února 2002 japonský astronom Kaoru Ikeya a nezávislý objev o asi hodinu a půl později učinil jeho Daqing Zhang z Číny. A po těchto dvou nezávislých objevitelích se kometa jmenuje. Nese tedy jméno Ikeya–Zhang. Není vyloučeno, že tato kometa není pozorována poprvé. Pravděpodobně je totožná s jasnou kometou, která byla spatřena v roce 1661. Její oběžná doba je tedy 341 let.

V současné době je kometa Ikeya–Zhang nejblíže Slunci, ve vzdálenosti 75.8 milionů kilometrů, což je asi polovina vzdálenosti Země od Slunce. Během dubna se kometa bude od Slunce vzdalovat, ale zároveň se bude přibližovat k Zemi. Minimální vzdálenost mezi Zemí a kometou bude 60.5 milionů kilometrů.

Začátkem března byla kometa Ikeya–Zhang pozorovatelná jen po západu Slunce nízko nad obzorem. Pak se ztratila v záři soumraku. Ale začátkem dubna se objeví na ranní obloze a bude den ode dne stále lépe pozorovatelná. Předpokládá se, že poroste i její jasnost, takže během měsíce dubna by se mohla stát opravdovou ozdobou ranní oblohy.

Podle posledních údajů se kometa zjasňuje rychleji, než se předpokládalo, takže není vyloučeno, že na má slova z úvodu nedojde a že bude pouhým okem viditelná celkem pohodlně. Nicméně pohled alespoň triedrem bude podstatně větším zážitkem v každém případě.

Kromě komety se na jarní obloze můžeme podívat i na další zajímavé objekty, především na planety. Všechny čtyři, které lze pozorovat pouhým okem, jsou na večerní obloze. Venuše velmi nízko, lze ji spatřit jen za soumraku, Mars již o něco výše a Jupiter a Saturn jsou vysoko nad obzorem a lze je pozorovat většinu noci.

Měsíční první čtvrť nastává 22. března, úplněk 28. března, poslední čtvrť 4. dubna a nov 12. dubna. 20. března je Měsíc v blízkosti Saturna a 22. března v blízkosti Jupitera.

20. března také nastává jarní rovnodennost, což znamená, že nyní je Slunce stejnou dobu nad obzorem jako pod obzorem. Po tomto dni už budou dny delší než noci. Okamžik jarní rovnodennosti je považován za začátek astronomického jara.


Takto kometu Ikeya–Zhang 3. března vyfotografoval širokoúhlým dalekohledem Gerald Rhemann.