titulni strana
prekvapeni
vydani
archiv
akce
svet@www
vy@ian
my&ian

PŘÍLOHY
astronomy.cz
rádio IAN
SMS alerty
diskuze čtenářů

! DOPORUČUJEME !
novinky na obloze
rady pozorovatelům
prohlídka měsíce
expedice úpice
virtuální hvězdárna
ccd.astronomy
iridium
circlemakers
planetky.cz
astronomická ročenka
astronomická společnost

UŽITEČNÉ
ian@hvezdarna.cz
textová verze
bookmark

Astronomické knížky a časopisy máte raději
na papíře
240
na monitoru
31
neumím číst
32
Celkem: 303 hlasů
Chcete-li hlasovat, klikněte na odpověď

TOPlist

 
Chandra hledá černé díry

Kdo by nikdy neslyšel o fenoménu černých děr? Když už je nepovažuje za prosté gravitačně zkolabované hvězdy, tak je zná alespoň z různých sci-fi coby brány do jiné dimenze nebo nástroje pro cesty časem. Ale jak se vlastně hledají černé díry? A jsou vůbec černé?

 Černé díry jsou fenoménem, který je již delší dobu odborníky přijímán jako samozřejmost. Vesmír bez černých děr by byl něco jako francouzské brambory bez pepře. Je jich sice málo, ale bez nich to není ono. Jde skutečně o gravitačně zhroucené hvězdy, které byly původně natolik hmotné (více než osm Sluncí), že na konci života nevydržely gravitační tlak a zhroutily se do velmi malého tělesa -- černé díry. Jejich "rozměr" je pak dán tzv. schwarzschildovým poloměrem, který vychází pouze z původní hmotnosti hvězdy. Pro Slunce například činí tři kilometry, pro Zemi asi devět milimetrů.

Dovedete si představit, jaké asi musí v černé díře vládnout poměry, když by se měla celá velká Země (s vámi nebo bez vás, to už je zanedbatelné) vtěsnat do podobné kuličky, s jakou se děti snaží na jaře trefit do důlku?

Černým děrám dal pojmenování v roce 1968 profesor A. Wheeler, čímž velmi elegantně vyjádřil jejich dvě základní vlastnosti -- a totiž, že jsou to díry, protože co se ocitne v blízkosti, stane se jejich součástí a už nikdy se nevrátí zpět a jsou černé, protože gravitace je tu tak silná, že z ní neunikne ani světlo. Ale jak tedy víme o jejich existenci?

Šanci odhalit černou díru máme jen v případě, že je součástí vícenásobného systému. V takovém případě ze svého hvězdného kolegy vysává látku, která pak vytváří kolem černé díry akreční disk. Ten ale pořád ještě pozorovat nemůžeme. Látka v akrečním disku padá po spirále k nenasytnému jícnu černé díry. Cestou rotuje a zahřívá se na vysokou teplotu, takže vyzařuje rentgenové záření, které již můžeme registrovat.

Až donedávna astronomové objevovali tímto způsobem jen dva druhy černých děr -- buď černé díry s hmotností řádově srovnatelnou s hmotnostmi hvězd, nebo obří černé díry, které jsou řádově milionkrát hmotnější, než Slunce. Ty první vznikají již dříve popsaným způsobem při explozích supernov, ty druhé se nacházejí typicky v centrech galaxií a tvoří gravitační centra těchto hvězdných ostrovů.

Podle našich představ by přitom měly existovat černé díry i mezi dvěma uvedenými extrémy, dlouhou dobu se však takové zástupce nalézt nepodařilo. Po několika náznacích se však na tuhle "váhovou" kategorii narazilo asi 600 světelných let od centra galaxie M 82. Nikoho určitě nepřekvapí, že klíčovou roli přitom sehrála rentgenová observatoř Chandra. Nalezená černá díra je přinejmenším pětsetkrát hmotnější než naše Slunce a není větší než Měsíc.

Otázkou zůstává, jak může černá díra takovéto velikosti vůbec vzniknout. Snad by to šlo gravitačním kolapsem "hyperhvězdy" nebo spojením více černých děr, možná jde ale o výsledek zcela jiných procesů.

"Taková černá díra by se mohla klidně uhnízdit v centru galaxie a stát se pak supermasivní černou dírou tak, jak je známe," komentoval objev dr. Hironori Matsumoto z Massachusetts Institute of Technology. Existence černé díry "střední hmotnosti" v galaxii M 82 vyplývala již z předchozích pozorování kosmických observatoří, avšak teprve snímky z Chandry s vysokým rozlišením daly vědcům prakticky jistotu. Jiné vysvětlení pozorovaného jevu, než že objekt je černou děrou, je totiž nepravděpodobné. Astronomové každopádně doufají, že tento důkladné prozkoumání objevu poopraví a doplní teorii vývoje hvězd.

Michal Švanda
Zdroj: Chandra News a další

Vydáno: 25.9. 2000
tisk článkupošli mailem


Český rozhlas
 

věda a technika
příroda
Kde leží kolébka komet? 
Jak může život vzdorovat horku 
Hlas: Straka obecná 
Veverky jsou chytřejší 
Navigační systém ASTRIUM Galileo 
Proč se říká "je chytrý jako liška"? 

[VYDÁNÍ] [ARCHIV] [AKCE] [SVET.WWW] [VY@IAN] [IAN@MY] [BONUS]
© IAN y2k , veškeré materiály lze přebírat pouze se svolením autora a uvedením patřičné citace. Instantní astronomické noviny vydává občanské sdružení IAN a
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.
   
396. číslo
21.1. 2002
ISSN: 1212-6691

 
[25.1. 2002 14:37:08]
Bohužel, pro nával nejrůznějších povinností vyjdou IAN až v pondělí. Přejeme hezký víkend.
 
[22.1. 2002 8:37:28]
Tak máme na Slunci opět jednu skvrnu viditelnou i bez dalekohledu.   zdroj
 
[19.1. 2002 23:06:42]
Sonda Galileo prolétla přesně podle harmonogramu jenom sto kilometrů nad povrchem měsíce Ió. Bohužel hodinu a půl před maximálním přiblížením se resetoval palubní počítač a observatoř tak ukončila veškerá vědecká pozorování.  zdroj
 
[19.1. 2002 21:49:22]
Vazeni pratele, podle nejnovejsich informaci je treba jeste navrh Zakona o ochrane ovzdusi, jehoz soucasti jsou i opatreni ke snizovani svetelneho znecisteni, v Senatu podporit. Pomoci tomu muzete i vy, napisete-li dopis svemu senatorovi/senatorce. Spolu s Pavlem Suchanem z prazske hvezdarny jsme sepsali vyzvu, ktera je zverejnena na na těchto strankach Pridejte tedy svuj hlas a napiste vasim senatorum/senatorkam svuj nazor o stavu svetelneho znecisteni ve vasem okoli a potrebe to resit. Petr Pravec, predseda České astronomicke spolecnosti.
 
[18.1. 2002 9:17:08]
Chcete se stát profesionálním astronomem? Astronomický ústav v Ondřejově shání pozorovatele k bolidovým kamerám! Vice zde...  zdroj
 
[17.1. 2002 16:28:50]
Právě jsme dokončili sazbu letošní "Hvězdářské antiročenky". Někdy v únoru se tak objeví alespoň na některých českých hvězdárnách. O tom všem vás ale budeme samozřejmě informovat.
 
[17.1. 2002 16:26:55]
Připomínáme, že se ve středu 23. ledna uskuteční na brněnské hvězdárně pracovní setkání "Astronomie nevidomým".  zdroj
 
[14.1. 2002 15:55:55]
Sonda Mars Odyssey dokončila tzv. aerobraking a během několika málo týdnů se usadí na definitivní dráze ve výšce 400 kilometrů nad povrchem Marsu.  zdroj
 

 
0.269, 0.388, 0.342
Slunce je ze železa? Ani náhodou!
Podívejte se na Saturn!
Vesmír na dlouhých vlnách -- díl třetí
Za humny je černá díra
Teď už definitivně naposledy
Těsně vedle
Druhý Měsíc?

created by CODEL
created by CODEL

Děkujeme sponzorům
Svet namodro