Novinky

Zveme vás na venkovní výstavu Vesmír – Dobrodružství objevů

Výstava Vesmír – dobrodružství objevů. Foto: Pavel Gabzdyl.
Výstava Vesmír – dobrodružství objevů.
Foto: Pavel Gabzdyl.

Na 20 panelech 2x2 metry najdete pohledy do objektů vzdáleného vesmíru získané největšími teleskopy světa. Výstava bude od 26. do 30. června 2017 umístěna na Palachově náměstí v Praze, před Rudolfinem, jako součást programu mezinárodní astronomické události: Evropského Týdne Astronomie a Kosmických Věd EWASS 2017.

Výstava nefalšovanou vstupenkou do vesmíru

Výstava „Vesmír – Dobrodružství objevů“ začíná v naší Sluneční soustavě, kde jsou planety a menší tělesa upoutány na svých oběžných drahách okolo Slunce jeho gravitací. Výstava vás provede životem hvězd od jejich zrození až po jejich smrt. V neposlední řadě se dozvíte, jak hvězdy ovlivňují mezihvězdné prostředí, jak hvězdné větry a záření formují mlhoviny do roztodivných tvarů a také budete svědky důsledků výbuchů supernov.

Dále spatříte galaxie, základní stavební kameny vesmíru. Výstava vás provede naším hvězdným ostrovem, Mléčnou dráhou, čítajícím stovky miliard hvězd. Uvidíte i další roztodivné hvězdné ostrovy – galaxie různých tvarů a velikostí. Některé žijí v izolaci, jiné se vzájemně ovlivňují, propojují a rostou.

Každý z panelů výstavy je doprovázený popisem, ve kterém se dozvíte, co je na obrázku znázorněno. Obrazy jsou doplněny úryvky z básní Jana Nerudy (1834-1981) a Jaroslava Seiferta (1901-1986), laureáta Nobelovy ceny za literaturu v roce 1984. 

Při příležitosti Evropského Týdne Astronomie a Kosmických Věd EWASS 2017, který se koná v těchto dnech, 26. - 30. června 2017 v Praze, máte jedinečnou příležitost podívat se do vesmíru, který skýtá mnohá dobrodružství nových objevů.

Autoři výstavy

Podle španělské verze výstavy autorů: Guillermo Tenorio TagleEnrique Pérez
Upravili: Jan PaloušCyril Ron
Překlad: Petr Kubala

 

Kontakty a další informace:

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Telefon: +420 737 322 815
E-mail: pavel.suchan@asu.cas.cz