Novinky

S projektem ERASMUS+ do ráje Kanárských ostrovů!

S projektem ERASMUS+ do ráje Kanárských ostrovů!
S projektem ERASMUS+ do ráje Kanárských ostrovů!

Astronomický ústav AV ČR je od 1. září 2017 hlavním řešitelem a koordinátorem programu ERASMUS+, financovaného ze zdrojů Evropské unie, s názvem: Per aspera ad astra simul (Přes potíže společně ke hvězdám). Studenti a vědečtí pracovníci se v rámci něho mohou ucházet o atraktivní stáže na Kanárských ostrovech!

Mezinárodní projekt v rámci programu ERASMUS+ je zpečetěn česko-slovensko-španělským partnerstvím mezi Astronomickým ústavem AV ČR, Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Komenského v Bratislavě, Astronomického ústavu Slovenskej akadémie ved, Instituto de Astrofísica de Canarias (Španělsko) a Gran Telescopio de Canarias (Španělsko). Program nabízí výměnné krátkodobé a dlouhodobé stáže na španělském astronomickém institutu a obráceně.

Projekt poběží do srpna 2020. Krátkodobé stáže jsou připravené pro zkušené vědecké pracovníky, kteří mají zájem zapojit se do nových mezinárodních projektů. Dlouhodobé stáže jsou koncipovány pro mladé vědecké pracovníky a studenty, kteří se chtějí naučit pracovat s moderním přístrojovým vybavením GTC a dalších dalekohledů situovaných na observatořích Roque de Los Muchachos a Observatorio de Teide na kanárských ostrovech La Palma nebo Tenerife a obecně kteří chtějí získat zkušenosti ze zahraničí. Kromě vědeckých stáží bude výstupem také série přednášek pro širokou veřejnost a dvě letní školy o moderních astronomických přístrojích. První výjezdy vědeckých pracovníků a studentů AsÚ, IAC a slovenských institutů jsou plánovány na jaro 2018.

Kontakty a další informace:

Dr. Petr Kabáth
Koordinátor projektu v Česku za Astronomický ústav AV ČR
Telefon: +420 323 620 143
Email erasmus@asu.cas.cz

Projekt mobility je otevřený pro všechny obory astronomie. Zájemci mohou zjistit více informací na webových stránkách erasmus.asu.cas.cz a případně se mohou s dotazy obrátit na výše uvedený kontakt. Na těchto stránkách jsou také zmíněny nejaktuálnější akce a semináře v pořádané v rámci projektu.