Novinky

Dny otevřených dveří na hvězdárně v Ondřejově 18. - 20. května 2018

Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově 18. - 20. května 2018.
Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově 18. - 20. května 2018.

Od pátku 18. do neděle 20. května 

Po celé tři dny pro vás budou otevřena naše odborná pracoviště a budete si je moci prohlédnout s výkladem odborníků. Na pátek zveme také školy! Otevírací doba po všechny tři dny 9 až 17 hodin, v pátek a sobotu večer navíc za jasného počasí doprovodný program. Návštěva je vhodná nejen pro vážné zájemce, ale i laiky či také pro rodiny s dětmi.  Máme připraven i dětský program, především v sobotu, ale na povídání pro děti dojde i v neděli. Vstup i doprovodný program zdarma.

Program

Doprovodný program

Staň se kosmonautem

Po oba dny:

V pátek a v sobotu (pouze za jasného počasí) po setmění pozorování oblohy dalekohledem ze Západní kopule historické hvězdárny.

V pátek a v sobotu (pouze za jasného počasí) ve 22:00 a 23:00 před historickou Centrální kopulí "Seznámení s oblohou nad námi aneb planetárium naživo". Malý kurz orientace na obloze -  pod skutečnou hvězdnou oblohou. Ukážeme si souhvězdí nad námi a povíme si, jaká souhvězdí jsou vidět po celý rok a která naopak se zimní oblohou právě zapadají, zatímco nad východem vycházejí ta, která budou vidět po celou noc. Ukážeme si polohu právě pozorovatelných planet.   Do prostoru historické hvězdárny zveme také astronomy amatéry se svými dalekohledy na večerní společné pozorování (pátek a sobota), nutno předem domluvit na tel.: 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan). 

Promítání dokumentárního životopisného filmu GRYGAR natočeného studenty Slezské univerzity (délka 84 minut, probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu):

Po sobotním promítání od 14 hodin přijde diváky pozdravit Dr. Jiří Grygar a zdrží se na krátkou diskuzi.

Doprovodné výstavy v budově Slunečního oddělení:

Solarografie aneb obrazy které maluje samo Slunce - autor Mgr. Maciej Zapior, Ph.D. ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR 

Kresby vesmíru podle skutečných fotografií - dokument nebo umění? - autorky  Tereza Prokopová a Eva Voláková

 V sobotu:

Od 9 do 17 hodin program pro děti - hra Staň se kosmonautem, start na parkovišti. Očekávat můžete také mimořádného hosta - Krtka astronauta, který děti navštíví při přednáškách pro děti a se kterým se budete moci vyfotit (v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu).

Doprovodný program k sobotnímu dětskému programu:

12:00 a 16:30 Krtek ve vesmíru aneb povídání o tom, jak se Krtkovi astronautovi žilo na oběžné dráze (30 minut) - Pavel Suchan, následuje slosování o ceny pro účastníky dětské hry (probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu)

V neděli:

11:30 - Krtek ve vesmíru aneb povídání pro děti o tom, jak se Krtkovi astronautovi žilo na oběžné dráze (30 minut) - Pavel Suchan a přítomen bude i Krtek astronaut (probíhá v sále za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu)

Populárně naučné přednášky pro veřejnost, které přednesou odborníci Astronomického ústavu AV ČR (probíhá ve Slunečním oddělení):

14:00 – Solarografie aneb obrazy které maluje samo Slunce - Mgr. Maciej Zapior, Ph.D. ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR 

Jednoduchá kamera je schopná pořídit během několika měsíců vizuálně velmi zajímavou kompilaci sluneční poutě oblohou. Jak se to dělá? Přednáška představí metodu solarografie a uvede návštěvníky do doprovodné výstavy.

15:30 – Evropský sluneční dalekohled - budoucnost slunečních pozorování - Mgr. Jan Jurčák, Ph.D. ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR 

Slunce je naše nejbližší hvězda, která může být jako jediná studována do   nejmenších detailů. Na přednášce se dozvíte, jak malé detaily to jsou a proč plánujeme pozorovat Slunce novými a většími dalekohledy. Budeme se také zabývat důvody pro samotné pozorování Slunce, tedy jak a co všechno může Slunce na Zemi ovlivnit a jak si dnes projevy sluneční aktivity vysvětlujeme.

V sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin přímo v areálu hvězdárny bude zajištěno občerstvení. Cukrárna U jahůdky v Ondřejově nabídne něco k jídlu a pití, sladkosti, zmrzlinu a také teplé nápoje.  

V muzeu si budete moci zakoupit turistickou známku a další upomínkové předměty.

V sobotu od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin v prostoru hřiště u hvězdárny, hned vedle parkoviště VÝSTAVA DROBNÉHO ZVÍŘECTVA - holubů, králíků a drůbeže - pořádaná Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově. Odborný výklad k vystavovaným zvířatům, bohatá tombola pro děti se zvířátky a dalšími výhrami. Vstupné dobrovolné.

 

Upozornění: z této akce budou pořizovány fotografie a videozáznamy pro účely archivace a propagace Dnů otevřených dveří.

Pozor: v sadu hvězdárny nyní kvetou přírodní orchideje Prstnatce májové, které jsou zákonem přísně chráněny. To je také důvod, proč nesekáme louky až do jejich odkvětu. Prosíme, netrhat!

Kontakt a další informace:

Pro objednání hromadných exkurzí (např. školních) použijte prosím tento kontakt: 
Mobil: 725 948 910
E-mail: exkurze@asu.cas.cz

Pro dotazy k průběhu a organizaci Dnů otevřených dveří použijte prosím tento kontakt: 
Kontaktní osoba: Pavel Suchan
Telefon: 226 258 411
Mobil: 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz

Materiály ke stažení

Leták s programem pro návštěvníky (budeme rozdávat na místě, ale můžete si vytisknout předem). DOC 

Propagační program v DOC