Akce pro veřejnost

Úplné zatmění Měsíce 27. července 2018

Budeme na ondřejovské hvězdárně, v její historické části (Západní a Centrální kopule) pro vás, nabídneme pohled na Měsíc dalekohledem (a snad vyjde čas i na planety) a zodpovíme vaše dotazy - od 20:30 do 00:30. Měsíc vychází přibližně ve 20:45, chvilku bude trvat, než ho spatříme za stromy. Úplné zatmění začíná ve 21:30 a končí ve 23:13. Následovat bude částečná fáze zatmění, která skončí v 00:19. Všechny časové údaje jsou v SELČ. Vstup zdarma, těšíme se na vás. 

 

Měsíc projde prakticky středem zemského stínu a bude tedy tmavší, než při jiných zatměních (Měsíc ani při úplném zatmění z oblohy úplně nezmizí) a fáze úplného zatmění bude trvat téměř nejdelší možnou dobu 1 hodinu a 43 minut. Více o tomto zatmění v tiskovém prohlášení AsÚ.

Na 27. července také připadá Velká opozice Marsu, kdy se po dvou letech planeta Mars dostane opět blízko Zemi a její kotouček v dalekohledech bude větší a bude tak možné pozorovat lepší detaily na planetě. Tato opozice Marsu se Sluncem nebude tak rekordní jako ta známá v roce 2003, ale přesto se Mars 31. července přiblíží k Zemi na skoro rekordních 57,5 milionu km. Dobrá pozorovatelnost Marsu se neomezí jen na datum opozice se Sluncem, ale bude trvat od poloviny července do konce první srpnové dekády. Bohužel Mars bude ale nízko nad obzorem, takže pro pozorování planety bude třeba dobrý obzor a klidný vzduch.

Obloha při úplném zatmění Měsíce 27. červnce 2018. Autor: EAI/Petr Horálek.
Obloha při úplném zatmění Měsíce 27. červnce 2018. Autor: EAI/Petr Horálek.

Kontakt a další informace:

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Email: suchan@astro.cz
Tel: 737 322 815