Novinky

Slavnostní shromáždění ke stým narozeninám Luboše Perka

Občas se něco povede, občas se něco nepovede, občas to nevyjde na 100 procent, někdy je to naopak stoprocentní. Ani jedno není případ slavnostního shromáždění ke 100. narozeninám docenta Luboše Perka na Akademii věd 25. července 2019. To se totiž povedlo na 120 procent. Plný sál ve druhém patře budovy Akademie věd na Národní třídě v Praze, na 80 lidí i v této prázdninové době, přítomnost velmi vzácných hostů včetně druhého nejvyššího ústavního činitele a úžasná nálada, do které každý přispěl svým dílem. To bylo slavnostní setkání ke 100. narozeninám docenta Luboše Perka. Neopakovatelný zážitek, kladnější než cokoliv kladného. Tak aspoň pár střípků pro ty, kteří tam nemohli být.

Předseda Senátu Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera měl velmi pěkný proslov. Kromě zastání základního výzkumu i úcty k vědě se jeho větami od začátku do konce neslo motto "Važme si práce druhých". Ostatně proto také přijel za stoletým Lubošem Perkem. A ocenil ho stříbrnou pamětní medailí Senátu. Luboš Perek na to zareagoval "Já jsem čekal, že přijdou nějaká překvapení, ale že přijdou z tak vysoké úrovně ..." a dodal směrem k předsedovi Senátu "Děkuji Vám, že jste si na mě tímto krásným způsobem vzpomněl." 

 

Po proslovu ředitele Astronomického ústavu AV ČR profesora Vladimíra Karase, který mj. předal bývalému řediteli ústavu docentu Luboši Perkovi Výroční zprávu ústavu za rok 2018 se slovy, že ústav udržujeme stále v dobré kondici, reagoval Perek slovy "Děkuji Vám a jsem rád, že kvalita ředitelů Astronomického ústavu roste s časem."

Od České astronomické společnosti dostal Luboš Perek mj. letenku na Měsíc (samozřejmě virtuální a bezpečnou, především pak zpáteční), kterou předával Petr Sobotka. "Já zatím na Měsíc neměl žádnou dopravu, a to tam mám jednu parcelu", reagoval Perek.

Tak se ještě podívejte na pořad České televize Devadesátka na ČT24 v pátek 26. července od 20 hodin, tedy v den Perkových 100. narozenin. Bude, jak jinak, o Luboši Perkovi. Jeho součástí bude i televizní premiéra filmu "Perek" natočeného studenty Slezské univerzity.