Akce pro veřejnost

Festival vědy 4. září na Kulaťáku v Praze Dejvicích

Ve středu 4. září budeme od 8:30 do 19 hodin na Vítězném náměstí v Praze Dejvicích v rámci Festivalu vědy. Vstup zdarma. Program pro vás připravujeme - podívat se budete moci dalekohledy s filtry na Slunce nebo zažít pokus se stavem beztíže, ke kterému bude stačit PET láhev a GoPro kamera se zpomalenými záběry.    

VESMÍR PRO LIDSTVO - program Strategie AV21 spojí letos dva ústavy Akademie věd a Vzdělávací kancelář Evropské kosmické agentury do jednoho "vesmírného hnízda". 

Astronomický ústav AV ČR je vědeckou institucí zabývající se výzkumem vesmíru. Kromě pozorování dalekohledy, včetně toho největšího v ČR s průměrem zrcadlového objektivu 2 metry a hmotností otáčivých částí 80 tun, se astronomové podílejí na mnoha vesmírných misích Evropské kosmické agentury (ESA). Ta v Praze zřídila svoji vzdělávací kancelář. Podílíme se na misích ke Slunci, k ledovým měsícům kolem největší planety Sluneční soustavy Jupiter nebo na technologické dvojici družic, které na oběžné dráze zajistí dlouhodobé pozorování zatmění Slunce. 

Oddělení kosmické fyziky Ústavu fyziky atmosféry AV ČR navazuje na bohatou tradici kosmického výzkumu známou zejména z programu malých československých a českých družic Magion. V současné době se pracovníci tohoto oddělení podílí na návrhu a vývoji vědeckých přístrojů pro významné evropské projekty zaměřené na výzkum Slunce, Marsu nebo Jupiteru. V neposlední řadě se také účastní bádání založeném na analýze vědeckých dat z předních mezinárodních umělých družic a meziplanetárních sond.