Novinky

Od 2000 QW7 nám nic nehrozí

"K naší planetě se řítí velký, až půlkilometrový asteroid. Kosmické těleso s označením 2000 QW7, rovněž známé jako 467317, proletí podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) kolem Země 14. září." - tak to píší novinářské servery ve světě a už i u nás. Takových asteroidů je spousta, tak proč právě tento novináře zaujal, není jasné. A tak skupina planetek v Oddělení meziplanetární hmoty vedená Dr. Petrem Pravcem dodává: 

Jeho velikost je pravděpodobně kolem 300 metrů. Podle měření jeho barvy se totiž jedná o Q typ, které mají střední albedo kolem 0,20 a z jeho absolutní magnitudy pak odvozujeme průměr asi 300 metrů (průměr 500 metrů by měl jen, pokud by byl tmavý.) Podle našich měření z Ondřejova v září 2000 (tedy bezprostředně po jeho objevu) má protažený tvar a velmi pomalou rotaci s periodou kolem 70 hodin, možná je i v nepravidelné rotaci (stav volné precese). Plánujeme jej důkladně pozorovat s 1,54m Dánským teleskopem na observatoři La Silla Evropské jižní observatoře, jehož pozorovací čas máme k dispozici a který ovládáme na dálku z ondřejovské hvězdárny. Pozorování budou prováděna od října do prosince, kdy asteroid bude mít nejlepší pozorovací podmínky pro fotometrii.  

Planetka 2000 QW7 se v současné době pohybuje rychlostí kolem 23 175 kilometrů za hodinu. V okamžiku, kdy proletí kolem naší planety, bude od Země vzdálena 0,03563 astronomické jednotky, tedy 5,3 milionu kilometrů. To je sice z kosmického hlediska poměrně malá vzdálenost, žádné nebezpečí pro Zemi ale nehrozí. 

Ilustrační foto
Ilustrační foto