Novinky

Přednáška Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR "Tma jako ohrožený druh (aneb o světelném znečištění)"

V rámci Týdne vědy a techniky vás zveme na přednášku Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR "Tma jako ohrožený druh (aneb o světelném znečištění)" - v úterý 12. 11. 2019 od 18 hodin na Hvězdárně a planetáriu Oldřicha Kotíka ve Ždánicích, Lovecká 678.

Když se zamyslíme nad takovou samozřejmostí, že ve dne je světlo a v noci tma, paradoxně zjistíme, že to samozřejmost už dávno není. Dvě třetiny obyvatel na Zemi žije v oblastech zasažených světelným znečištěním, v Evropě a v USA je to dokonce přes 90 %. V Evropě už původní přírodní noční prostředí nenajdeme. Vypadá to nevýznamně, důsledky to má ale velmi rozsáhlé, včetně těch, které se týkají našeho zdraví i peněženky.

Pavel Suchan je předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu České astronomické společnosti a pracovníkem Astronomického ústavu AV ČR. Aktuálně se podílí na řešení světelného znečištění v ČR jako člen mezirezortní pracovní skupiny svolané v únoru 2017 ministrem životního prostředí. První výsledky už přijala vláda do svého usnesení. V problematice se pohybuje od samého začátku, v České republice to znamená rok 2001.
  
Více viz zde