Novinky

Co nás čeká na obloze roku 2020?

Takových těch "top" úkazů, které člověka přitlačí k zemi a kouká na ně s úžasem, jsme si užili v minulém roce (úplné a částečné zatmění Měsíce, přechod planety Merkur před Sluncem) nebo v minulých letech (75% částečné zatmění Slunce, přechod planety Venuše před Sluncem v roce 2012, na další si musíme počkat až do roku 2133). V tomto srovnání bude rok 2020 na obloze chudý. Ale ne zase tak, aby se nedalo na co koukat. Mezi ty nejzajímavější úkazy patří lednové zatmění Měsíce, mimořádná viditelnost planety Venuše, opětovné přiblížení Marsu, nejlepší podmínky pro meteorický roj Geminidy a nakonec úkaz století - těsná konjunkce Jupiteru a Saturnu.

Hned začátkem roku uvidíme maximum meteorického roje Kvandrantidy, který svou frekvencí meteorů patří mezi tři nejaktivnější roje. Nejvhodnější k pozorování bude noc ze 3. na 4. ledna, tedy nejtěsnější k maximu činnosti roje (nastává 4.1. v 9 hodin ráno). Počet meteorů za hodinu se pro maximum udává 110.

A brzy poté, 10. ledna večer budeme moci pozorovat polostínové zatmění Měsíce. To obvykle není očima pozorovatelné, tentokrát ale Měsíc projde sice pořád jen polostínem Země, ale velmi blízko jejího plného stínu a to znamená, že se jižní část Měsíce (ta, která není tolik pokrytá "měsíčními moři") mírně zatmaví. Maximum jevu nastává ve 20 hodin a 10 minut.

Radost nám na obloze udělají především planety.

Nepřehlédnutelná. Venuše nás bude na obloze provázet po většinu roku, nejdřív večer a poté ráno. V prvních měsících roku najdeme na večerní obloze velmi jasnou Venuši v roli Večernice. Bude zářit nad jihozápadem. V létě se pak přesune na ranní oblohu jako Jitřenka svítící velmi silně na východě před východem Slunce. Venuši na obloze nelze přehlédnout, je po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem oblohy.

Prázdniny - červenec a srpen - budou patřit největším planetám Sluneční soustavy. Jupiter i Saturn se v červenci dostanou do tzv. opozice se Sluncem a budou tak zároveň nejblíže k Zemi. Obě planety budou o prázdninách vidět po celou noc. 

K oběma planetám se ale určitě vraťme v prosinci. 21. prosince 2020 dojde na večerní obloze ke vzácné konjunkci (úhlovému přiblížení) Jupiteru se Saturnem. Obě planety bude dělit pouhých 6 úhlových minut, tedy pětina průměru měsíčního úplňku!  Jedná se tedy o úkaz století, spíše staletí - takové těsné přiblížení těchto dvou planet totiž nastalo naposledy v roce 1623 a znovu se tak stane až v roce 2080.  

V říjnu projde opozicí se Sluncem ještě planeta Mars a i ta se tak nejvíce přiblíží k Zemi. Nebude to sice žádné rekordní přiblížení, zažili jsme i lepší, ale i tak bude Mars tou dobou velmi jasný a jeho kotouček bude mít větší úhlový průměr a tedy v dalekohledech uvidíme na planetě lepší detaily. Pozorovatelný bude po celou noc.

Kromě lednových Kvadrantid nás čekají ještě dva pravidelné meteorické roje. Nejznámější Perseidy mají očekávané maximum 12. srpna a noci kolem tohoto data se doporučují pro pozorování meteorů z tohoto meteorického roje. A 14. prosince to budou ještě Geminidy, jejichž maximum připadá přímo na půlnoc a pozorovací podmínky budou dobré, protože Měsíc bude v novu a nebude rušit svým světlem. Odhadovaný počet meteorů je až 150, a tak prosincové Geminidy budou nejvýraznějším meteorickým rojem roku 2020.

Podrobněji o každém úkazu na se dočtete zde.