Novinky

Jaká je šířka Středoevropského časového pásma a kterým poledníkem začíná a kterým končí?

Tak se nás zeptal před pár dny jeden člověk. Zajímavá otázka, ale těžká odpověď. Zformuloval ji vedoucí skupiny Planetární soustavy Astronomického ústavu AV ČR Dr. Cyril Ron.

Jednoznačná definice Středoevropského času (CET) je, že je to pásmový čas na 15. poledníku východní délky. Kde se ten čas používá je ale určeno hranicemi států, které CET používají. Nejvýchodnější místo s CET je ostrov Kvitøya (Kvitoya) patřící Norsku, na východ od Špicberků (cca 33.5° východní délky). Nejzápadnější místo s CET  v Evropě je poloostrov Cabo Touriñán v Galicii ve Španělsku (9.3° západní délky).

Ale stejný čas jako CET je používán také v Maroku a Západní Sahaře - takže nejzápadnější použití času 15. poledníku je v jižním cípu Západní Sahary (17.1° západní délky). V Africe je nejvýchodnější místo s pásmovým časem 15. poledníku ve východním cípu Středoafrické
republiky (27.5° východní délky). V severní Africe se tento čas nazývá stále Středoevropský, ale jižněji, např. v Nigérii se nazývá WAT(Západoafrický čas).

Více na mapě zde a všechny časové zóny zde.