Novinky

"Hvězdné vláčky" na obloze - ptáte se, co to je a my odpovídáme

V posledních týdnech nám chodí mnoho dotazů jako kdyby byly psány přes kopírák. Někteří nevěří vlastním očím, někdo už vítá mimozemšťany a někdo podezírá americkou vládu. Ale vždy jde o pozorování sledu několika desítek družic za sebou.   

Pozorujete přelety družic sítě Starlink společnosti SpaceX Elona Muska. Snímek v tomto příspěvku je z celooblohové kamery u Mayerova dalekohledu na Ondřejovské hvězdárně z 2. dubna (tedy už žádný Apríl :-).  Předpovědi přeletů najdete na Heavens-above.com.

Projekt Starlink je určen pro pokrytí naší planety (především rozvojových zemí bez příslušné pozemní infrastruktury) signálem Internetu, který tyto satelity budou vysílat jako placenou službu. Tento komerční projekt bohužel přináší problémy nejen v kosmonautice, kdy ESA se SpaceX řešila kolizní dráhu a "uhnout" pak musela ESA. Vedle pozemního světelného znečištění jde o další zásah do astronomických pozorování. Kromě zakrývání nebeských objektů při nočním optickém pozorování signál z družic významně komplikuje denní i noční pozorování pomocí radioteleskopů. Bohužel, množství satelitů na oběžné dráze má stoupnout i z dalších projektů  tak výrazně (asi 30 000), že Mezinárodní astronomická unie již vydala protest, protože to bude znamenat začátek konce bezproblémového pozorování vesmíru. Satelity očima sice vidět většinou nebudou, na fotografiích ale budou při takovém množství čím dál víc zakrývat pozorovaná tělesa. Více na https://astronomersappeal.wordpress.com/, je to v angličtině, ale Google překladač si s tím dobře poradí. Je tam shrnuto, v čem všem tento zvýšený provoz bude vadit (a už vadí). 

SpaceX vypouští vždy 60 družic na dráhu 290 km vysoko a během prvního týdne se družice přesunou na dráhu 350 km - ty, které mají chybu pohonného systému na dráze 290 km rychleji zaniknou. Z dráhy 350 km se 20 družic přesune na provozní dráhu ve výšce 550 km. Zbylých 40 družic čeká cca 40 dní na 350 km, až se zemskou precesí posunou oproti první dvacítce a pak druhá dvacítka vystoupá do 550 km a zaplní další rovinu. Poslední dvacítka pak čeká dalších cca 40 dní, než se jí zase upraví dráha a pak vystoupá do výšky 550 km, aby zaplnila další rovinu. Jednak se tedy družice z "vláčku" rozptýlí, jednak pak už na vyšších drahách nejsou očima vidět.