Novinky

Aktuálně na obloze

Podívejte se na oblohu, potěšte se pohledem na ní, než se život vrátí do starých a mnohdy uspěchaných kolejí. Stojí to za to, večer i ráno. 

Se soumrakem nás upoutá velmi jasný bod vysoko nad jihozápadem. Nejedná se o hvězdu (tak jasná na nebi není), ale o planetu Venuši, v současné roli Večernice. Venuše je po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem oblohy a nyní prožíváme nejlepší podmínky její viditelnosti - zapadá čtyři a půl hodiny po Slunci a v těchto dnech dosahuje nejvyšší jasnosti (nastane 27. dubna). Večerní viditelnost Venuše v průběhu května skončí, v druhé polovině roku ji pak spatříme na ranní obloze jako Jitřenku. 

Kdo si naopak v příštích dnech i týdnech přivstane, odměnou mu budou tři planety viditelné očima: od nejjasnějšího Jupitera přes Saturn až po Mars. Planety jsou ráno nad východním obzorem a jsou téměř v přímce. Jejich viditelnost se bude zlepšovat, Jupiter se Saturnem budou v červenci vidět celou noc, Mars si na takovou příležitost počká do října.

Jarní obloha také přináší jedno zděšení a jedno zklamání. 

Zklamáním je kometa C2019 Y4 (ATLAS), která v březnu a začátkem dubna nabírala závratně na jasnosti, takže to vypadalo, že ji v květnu uvidíme vysoko nad hlavou očima jako po dlouhé době dobře pozorovatelnou jasnou kometu. Kometa se ale rozpadla, jak je vidět např. v Astronomickém snímku dne NASA.   

Jisté zděšení prožívali lidé, kteří se vyšli podívat a potěšit v coronavirové době na nebe nad sebou a nemohli se dopočítat známých hvězd a najít známá souhvězdí. Na obloze se velmi často pohybovaly (a pohybují) jasné body. Jedná se o satelity sítě Starlink společnosti SpaceX Elona Muska. V přiloženém snímku astrofotografa Evropské jižní observatoře Zdenka Bardona je zachyceno dění na nebi 21. dubna večer. Citujeme (s jeho souhlasem) jeho vlastní popis: "Počmárané nebe, tak by se dala nazvat nová fotografie okolí komety ATLAS. Včera (21.4.2020) jsem opět fotil kometu C2019 Y4 (ATLAS). Toto je součet 38 dvouminutových expozic. Jinak řečeno poskládaných 76 minut dohromady. Neskutečná spoušť na obloze. Všechny jednotlivé snímky obsahují dráhy satelitů. Všechny!" Technické údaje: Nikon D810a, ZEISS Otus 1,4/100, 21.4.2020, 21:18 UT,  38 x 120 sec, ISO 2000.

Pravidelné informace o obloze v každém měsíci zveřejňujeme zde.

Starlink a kometa ATLAS - autor Zdeněk Bardoň
Starlink a kometa ATLAS - autor Zdeněk Bardoň