Novinky

Evropská noc vědců 27. listopadu - program

Evropská noc vědců letos výjimečně proběhne v pátek 27. listopadu. I tak se ale snaha Evropské unie netrefila do skutečného vývoje pandemie, a tak se Astronomický ústav AV ČR zapojí pouze virtuálně. 

Náš program letošní Noci vědců bude dostupný online. Je to špatná zpráva pro ty, kteří by se k nám na pražské pracoviště i na hvězdárnu v Ondřejově chtěli přijít podívat, ale dobrá zpráva pro všechny, kteří se tak budou moci podívat na tři povídání o různých tématech astronomického výzkumu. Náš program je součástí Noci vědců v České republice - celý program na www.nocvedcu.cz.

Přednášky, které zveřejníme:  

Roboti v astronomii aneb jak se dnes pozoruje vesmír
Co se myslí robotickým dalekohledem a jak dnes vědec astronom pracuje s dalekohledy a jejich daty? Jaké to má omezení a kde ještě pracuje člověk? K tématu vyprávějí čtyři pracovníci Astronomického ústavu AV ČR - Miroslav Šlechta ze Stelárního oddělení, který má na starosti největší český dalekohled o průměru dva metry, Jan Štrobl ze skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení a také Richard Wünsch a Soňa Ehlerová z Oddělení galaxií a planetárních systémů. Přednáška měla původně zaznít trochu jinak a jinde - na Hvězdárně Žebrák. Pro tuto online příležitost tak Hvězdárna Žebrák a Astronomický ústav AV ČR spojily síly a tady je výsledek. K shlédnutí již nyní zde.
 
Astronomický ústav AV ČR je od 1. září 2017 hlavním řešitelem a koordinátorem programu ERASMUS+, financovaného ze zdrojů Evropské Unie, s názvem: Per aspera ad astra simul (Přes potíže společně ke hvězdám). Mezinárodní projekt v rámci programu ERASMUS+ je zpečetěn česko-slovensko-španělským partnerstvím mezi Astronomickým ústavem AV ČR, Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Komenského v Bratislavě, Astronomického ústavu Slovenskej akadémie ved, Instituto de Astrofísica de Canarias (Španělsko) a Gran Telescopio de Canarias (Španělsko). Více na http://erasmus.asu.cas.cz/. Mimo jiné je tento program zaměřen na prezentování  astronomického výzkumu veřejnosti. V rámci Noci vědců 2020 zveřejníme dvě čerstvé přednášky:

Exoplanety z vesmíru - Marek Skarka
Pozorování a výzkum exoplanet patří k nejdůležitějším a zároveň nejobtížnějším disciplínám soudobé astronomie. Přesná data je sice možné získat i z povrchu Země, ale nesrovnatelně lepších výsledků lze dosáhnout z vesmírného prostoru, kde neruší zemská atmosféra. Vesmírné mise jako HST, CoRoT, Kepler či TESS způsobily revoluci v našem chápání planet mimo Sluneční soustavu. A chystají se další. Přednáška se bude věnovat zejména technickým parametrům jednotlivých misí a zásadním objevům, které byly s jejich pomocí učiněny. K shlédnutí již nyní zde.

Observatoř na ostrově La Palma - Marie Karjalainen
V rámci přednášky se dozvíte, jaké jsou na observatoři na La Palmě (Kanárské ostrovy) dalekohledy, jaké je jejich přístrojové vybavení a využití pro zkoumání vesmírných objektů. Povíme si o nejvýznamnějších dosažených vědeckých výsledcích uskutečněných na základě pozorování na tamních dalekohledech. Speciální pozornost budou mít extrasolární planety a vysoce energetické objekty. Přednášející také přiblíží každodenní život a práci astronomky na tomto malém ostrově. K shlédnutí již nyní zde

Ptejte se živě našich vědců:
Existuje druhá Země? Kolik planet ve vesmíru nyní známe a co o nich víme? Jak se na tom podílejí Češi? V pátek 27. listopadu 2020 od 18 do 19 hodin živě na facebooku a YouTube kanálu Astronomického ústavu AV ČR. Ptejte se našich odborníků - Dr. Petra Kabátha, Dr. Marka Skarky a Dr. Marie Karjalainen ze skupiny exoplanet Stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR, kteří pracují také v rámci evropského programu ERASMUS+. Otázky můžete psát předem do zpráv na Facebooku a také v průběhu živého vysílání.