Akce pro veřejnost

21. prosince - těsná konjunkce planet Jupiter a Saturn

Pro špatnou epidemickou situaci a také pro špatnou předpověď počasí pozorování z ondřejovské hvězdárny neorganizujeme a je nám to moc líto. Na hvězdárně se tedy ke stejnému úkazu sejdeme v roce 2080.

Těsná konjunkce Jupiteru a Saturnu nastává v pondělí 21. prosince v 19 hodin. Tyto největší planety Sluneční soustavy - Jupiter a Saturn - můžeme na obloze dobře pozorovat už od léta. Postupně se k sobě na obloze přibližují, den za dnem. Nyní se nacházejí zvečera nad jihozápadem. Jupiter je vpravo a je jasnější. V pondělí 21. prosince 2020 u sebe budou nejblíž. Obě planety bude dělit pouhých 6’ (což je zhruba pětina průměru měsíčního úplňku). Pohled dalekohledem dokonce  umožní spatřit obě planety i s jejich měsíci v zorném poli dalekohledu najednou. Očima budou vidět opravdu velmi blízko sebe, lidem s horším zrakem nejspíš i splynou dohromady. Takto těsná konjunkce obou planetárních obrů nastala naposledy 16. července 1623 a znovu se podobného pohledu dočkáme až 15. března 2080. Půjde tak o úkaz nikoliv století, ale staletí.

V pondělí bude podle předpovědi počasí téměř jistě na celém našem území zataženo. Ale už v těchto dnech a také krátce po 21. prosinci se můžete podívat, i když jen nad inverzní oblačností. Přiblížení sice ještě nebude nejtěsnější, ale i tak to stojí za to. Po 21. prosinci si planety "prohodí " místo a Jupiter bude naopak vlevo. Protože planety zapadají už v 18:30, je třeba se dívat hned za soumraku na 

jihozápadní obzor, který musíte mít nerušený, tedy bez jakýchkoliv překážek. Planety Jupiter a Saturn začněte hledat v 16:30 (půl hodiny po západu Slunce), okolo 17. hodiny je najdete 10 stupňů nad obzorem, kolem 18. hodiny už jen 3 stupně vysoko. Triedr vám bude výhodou. 

Protože úkaz letos proběhne o Vánocích, vzpomeňte si na Betlémskou hvězdu ... ta letošní bude vlastně jen třetinová (v roce mínus 7 to byly tři konjunkce za sebou), zato bude ještě těsnější než tehdy. 

A trošku podrobnější tisková zpráva zde. Hezkou animaci můžete shlédnout tady

Zdroj: Slovenská ústredná hvězdáreň
Zdroj: Slovenská ústredná hvězdáreň