Novinky

Slunce - kniha úkolů pro žáky a studenty

Astronomický ústav AV ČR je zapojen do projektu realizace nového Evropského Slunečního Dalekohledu s průměrem zrcadla 4 metry. Na projektu se podílí 26 výzkumných institucí z 18 zemí. Stejně jako jiné obří projekty, i zde se řeší řada technických výzev, které přispívají k rozvoji např. optických a kamerových systémů. Nedílnou součástí projektu EST je i popularizace sluneční fyziky a díky tomu vznikly dva soubory nazvané Knihy úkolů. Cílem je seznámit mladší zájemce o vědu se sluneční fyzikou - postavme si spektroskop; jak na sluneční rotaci atd. Úkoly jsou rozděleny věkově do tří kategorií: starší než 10, 12 a 16 let.
První sborník se jménem Dalekohledy a sluneční pozorování je určen převážně pro druhý stupeň základní školy, tedy pro děti 10-12 let, ev. starší. Pomocí pokusů s běžně dostupnými pomůckami a jasně formulovanými otázkami a úkoly se student seznámí s fungováním zrcadlového dalekohledu, potažmo se spektroskopií, a zabloudí i do mechaniky při výpočtu rotace Slunce.

Druhý sborník - Magnetická pole a jevy na Slunci, je určen spíše pro starší studenty (12-16 let, ev. starší). Sluneční magnetické pole je v mnoha ohledech oříškem i pro současné vědce. Základní principy však máme už desetiletí podchyceny, a můžeme si je tedy "simulovat" i v domácích podmínkách. Všechny dynamické jevy na Slunci mají spojitost s magnetickým polem a jejich studium, stejně jako i pouhé povědomí o nich, je pro Zemi a lidstvo důležité.

Doufáme, že pro vás Knihy úkolů budou přínosnou pomůckou nejen ve školách a v kroužcích, ale pro některé třeba i zábavou za dlouhých zimních večerů.
Knihy úkolů si můžete prohlédnout a také stáhnout na úplném konci této stránky.