Novinky

Česká republika pokračuje v přípravě vědecké mise Plato

Mise Evropské vesmírné agentury PLATO, jejímž úkolem je objevování a výzkum planet podobných Zemi mimo naši Sluneční soustavu, tzv. exoplanet, se posouvá do další vývojové fáze. Brněnské firmě SAB Aerospace se podařilo splnit požadované vibrační testy pro transportní kontejnery, které před cestou do vesmíru ochrání extrémně citlivé kamery. V těchto dnech navíc firma odesílá jeden z transportních kontejnerů do Florencie, kde bude doplněn o kameru a za účelem testování přepraven do Belgie. 

Na vesmírné misi PLATO se společně se SAB Aerospace podílí Astronomický ústav AV ČR a česká společnost 5M. Česká republika se účastní příprav mise po všech stránkách. Podílí se na vědeckém výzkumu projektu, přípravě softwaru a zajišťuje i návrh, výrobu a testování hardwaru. Vypuštění sondy PLATO je naplánováno na rok 2026. První fáze projektu začala už v roce 2014.

Vesmírná mise PLATO nám poskytne jedinečnou informaci o situaci naší Sluneční soustavy ve vesmíru, pravděpodobně se nám podaří odpovědět na otázku, zda je náš systém jeden z mnoha nebo zda je jedinečný,“ říká Dr. Petr Kabáth - vedoucí PLATO týmu na Astronomickém ústavu AV ČR a český koordinátor PLATO mise.

Vážení vnitřního kontejneru. Foto: SAB Aerospace
Vážení vnitřního kontejneru. Foto: SAB Aerospace

Kontakty a další informace:

Kontakt pro média:

Zuzana Novotná, Insight PR, zuzana.novotna@insightpr.cz, +420 773 068 497, www.insightpr.cz   

Kontakt za Astronomický ústav AV ČR:

Dr. Petr Kabáth, petr.kabath@asu.cas.cz

Kontakt za SAB Aerospace s.r.o.

Jana Urbanová, jurbanova@sabaerospace.cz, +420 734 257 274

Tisková zpráva v PDF