Novinky

Pozorování částečného zatmění Slunce 10. června

Zveme vás na ondřejovskou hvězdárnu, kde v její historické části budeme pozorovat částečné zatmění Slunce. Určeno pro širokou veřejnost a pro školní skupiny. S výkladem odborníků a zdarma. Pouze za jasného počasí. Od 11:30 do 13:45.

Měsíc se 10. června ve 12:52 SELČ ocitá v novu a nastává zatmění Slunce, které bude v pásu táhnoucím se od Kanady přes Grónsko až do Ruska pozorovatelné jako prstencové. U nás toto zatmění uvidíme jako částečné s maximální fází přibližně 0,17. Zatmění se u nás odehraje vysoko nad jihovýchodem a jihem. Začíná vstupem Měsíce před sluneční disk v 11:44 SELČ a končí v 13:36 SELČ. Maximum nastává ve 12:39 SELČ.

Pokud budete zatmění pozorovat někde sami, mějte prosím na paměti, že při pozorování Slunce je třeba si chránit oči speciálními brýlemi či filtry (obyčejné sluneční brýle nestačí). Pozorování přes dalekohled je ještě nebezpečnější – opět je třeba mít speciální dalekohled pro pozorování Slunce. 

Příští částečné zatmění Slunce pozorovatelné z našeho území nastane 25. října 2022. Těšit se můžeme na celou sérii zatmění Slunce ve druhé polovině tohoto desetiletí.

Vizualizace: Hvězdárna a planetárium Brno
Vizualizace: Hvězdárna a planetárium Brno