Novinky

Eugene Cernan v České republice

Do vlasti svých předků přiletí v úterý 17. června 2008 jako host předsedy vlády americký astronaut Eugene Cernan - poslední člověk naší planety, který zanechal svou stopu na Měsíci, aby se podíval na výstavu o stopách lidstva v Národním muzeu, na níž je umístěna i československá vlajka, kterou měl s sebou na měsíčním povrchu a kterou v roce 1974 věnoval Astronomickému ústavu v Ondřejově.

Eugene Cernan se jako velitel Apolla 17 stal v roce 1972 zatím posledním člověkem, který stanul na jiném vesmírném tělese. Z jeho měsíční mise pochází také československá vlajka, kterou měl celou dobu při sobě, neboť jeho prarodiče pocházejí z České republiky. Vlajka s astronautovým věnováním je jedním z nejvyhledávanějších předmětů výstavy Stopy lidí v Národním muzeu. Tato vlajka se po skončení výstavy vrátí na své trvalé umístění na pilíři největšího dalekohledu v České republice na observatoři Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.

Eugene Cernan se ve svém nabitém programu ve dnech 17. - 21. 6. 2008 sejde s předsedou vlády, s Václavem Havlem a na recepci v Národním muzeu s představiteli českého muzejnictví a české vědy. V Národním muzeu si prohlédne výstavu Stopy lidí a sejde se zde také se studenty pražských gymnázií. Součástí jeho programu budou také dvě tiskové konference. Spolupořadatelem programu E. Cernana je spolu s Národním muzeem Astronomický ústav AV ČR.