Novinky

Čerstvá předsedkyně Akademie věd navštívila observatoř v Chile

Prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., čerstvá předsedkyně Akademie věd České republiky. Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin.
Prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., čerstvá předsedkyně Akademie věd České republiky. Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin.

Observatoř Paranal s nejvýkonnějšími dalekohledy světa navštívila prof. Eva Zažímalová 14. ledna 2017 spolu s předsedou Senátu České republiky Milanem Štěchem. Paranal je jedním z vědecky nejvýznamnějších pracovišť Evropské jižní observatoře (ESO) a Astronomický ústav AV ČR je hlavní českou institucí, která se hned několika projekty podílí na spolupráci v rámci členství České republiky v ESO.

Evropská jižní observatoř provozuje nejvýkonnějším a technicky nejpokročilejší astronomickou výzkumnou infrastrukturu na světě, kterou využívá 15 evropských zemí včetně České republiky. V současnosti ESO provozuje tři observatoře v poušti Atacama na severu Chile, kde jsou nejvhodnější klimatické podmínky pro astronomická pozorování na Zemi. Konkrétně se jedná o oblasti La Silla, Paranal a náhorní plošinu Chajnantor v nadmořské výšce 5000 metrů.

Členský příspěvek, který Česká republika každoročně do organizace odvádí, představuje cca 1% rozpočtu organizace. Za to čeští vědci získávají možnost ucházet se se svými projekty o pozorovací čas a další přístrojové kapacity, jimiž ESO disponuje. V současnosti se podíl českých vědců na těchto kapacitách se pohybuje okolo 3%. Přehled projektů a publikovaných článků je dostupný na adrese http://galaxy.asu.cas.cz/~cnka/index.php?page=vysledky-v-eso.

Observatoř v Ondřejově se v roce 2014 stala regionálním centrem, které propojuje astronomy ze střední a východní Evropy s projektem největší světové radioteleskopické soustavy ALMA na náhorní plošině Chajnantor.

„Astronomický ústav Akademie věd spolupracuje s ESO již 10 let, výsledky jsou výborné. Naši vědci jsou velmi spokojení, některé zdejší teleskopy využívají i vzdáleně z Ondřejova u Prahy. V současnosti navíc probíhá stavba úplně největšího teleskopu na světě E-ELT, což ještě rozšíří možnosti našim vědcům,“ popsala úspěchy a vize prof. Eva Zažímalová.

Převzato: Akademie věd České republiky.