Novinky

Zbytky asteroidu, který se rozpadl nad Súdánem, byly nalezeny

6. října loňského roku vzrušila odbornou veřejnost zpráva, že vůbec poprvé byl objeven asteroid, který míří ke srážce se Zemí. Jednalo se naštěstí o malé těleso o průměru pouhých 4 metrů, které nemohlo způsobit žádné škody. Ke srážce došlo 7. října v ranních hodinách nad severním Súdánem. 

Pozorování z družic ukázala, že asteroid se během průletu zemskou atmosférou rozpadl již v poměrně značné výšce 37 km. Znamená to, že byl složen z málo soudržného materiálu. Nicméně, jak uvádí nejnovější číslo časopisu Nature, malé části asteroidu průlet atmosférou přežily a dopadly na zemský povrch jako meteority. Americký astronom P. Jenniskens spolu se súdánským kolegou M. Shaddadem a za pomoci personálu a studentů chartúmské university již nalezli 280 meteoritů o celkové hmotnosti asi 5 kg.

Nejsou to obyčejné meteority, jedná se o vzácný typ tzv. ureilitů, o jejichž původu je toho zatím známo velmi málo. Protože se podařilo ještě před vstupem asteroidu do atmosféry získat jeho spektrum a určit jeho spektrální typ F, víme nyní, že asteroidy typu F, jichž je asi jedno procento, odpovídají svým složením ureilitům.

Na slepení celé mozaiky tohoto příběhu se podíleli i pracovníci Astronomického ústavu. P. Pravec počítal rotaci asteroidu a J. Borovička, spolu se Z. Charvátem z Českého hydrometeorologického ústavu, analyzovali snímky průletu asteroidu atmosférou získané družicí Meteosat 8.

Více informací a fotografie lze nalézt na adrese http://asima.seti.org/

Článek v Nature je v plném znění přístupný pouze pro předplatitele, abstrakt je přístupný na stránkách časopisu Nature

Jiří Borovička