Akce pro veřejnost

Jarní exkurze do světa vědy Akademie věd - celý květen 2016

V rámci Jarních exkurzí do světa vědy Akademie věd se v průběhu května můžete těšit na několik akcí a zajímavých přednášek. Už o pátku a víkendu 13. - 15. května lze zavítat na ondřejovskou observatoř a zažít i zjistit mnoho zajímavého při Dnech otevřených dveří. V průběhu dvou dnů s přednáškovým cyklem "Do kosmu s krtkem" 23. a 25. května 2016 máte možnost navštívit celkem šest přednášek, s obsahem uzpůsobeným pro všechny věkové kategorie zájemců o vědu a poznání. No a v sobotu 28. 5. 2016 odpoledne a večer proběhne na Jizerce v rámci Jizerské oblasti tmavé oblohy tradiční Astronomický den pro veřejnost. Květen je tedy vskutku nabitý lákavými akcemi pro širokou veřejnost všech věkových kategorií!

 

Dny otevřených dveří v Ondřejově 13. až 15. května 2016

Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově 13. až 15. května 2016 (pátek až neděle). Otevřeno vždy od 9 do 17 hodin a těšit se můžete na bohatý doprovodný program. Jedná se o jedinečnou příležitost podívat se i do zákulisí vědeckého výzkumu a navštívit naše pracoviště s výkladem vědců a pozorovatelů. Vstup je zdarma! Další informace na speciální stránce.

 

Přednáškový cyklus "Do kosmu s krtkem" 23. a 25. května 2016

V rámci Jarních exkurzí do světa vědy Akademie věd se na konci května můžete těšit na několik zajímavých přednášek. V průběhu dvou dnů jich máte možnost navštívit celkem šest, s obsahem uzpůsobeným pro všechny věkové kategorie zájemců o vědu a poznání. Stačí, abyste při rezervaci zvolili nejvhodnější variantu právě pro vás. Objednat si můžete níže nebo na stránce www.tydenvedy.cz. Na co se tědy těšit?

Přednášky pro ZŠ, SŠ a školní družiny

Bude to přesně 5 roků, co byl Krtek astronaut na oběžné dráze Země, když ho americký astronaut Andrew Feustel vzal na palubu raketoplánu Endeavour. Jak se žije na oběžné dráze? Co tam astronauty čeká za úskalí, práci i zábavu? O tom povypráví Milan Halousek z České kosmické kanceláře. Kde všude se nám pohybují družice a sondy a co všechno sledují? Co ve vesmíru vidíme a co je teprve v plánu? O tom bude mluvit Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR. Po krátkých přednáškách vedených spíše formou diskuze a dotazů bude možnost se se skutečným Krtkem astronautem třeba i vyfotit.

Pozn.: Délka trvání přednášek a diskuse je cca 1 hodina. Následné fotografování cca ½ hodiny.

Přednáška pro dospělou veřejnost

Jak změřit černou díru a k čemu je to dobré?
Černé díry jsou jedny z nejvíce fascinujících objektů, jaké ve vesmíru jsou. Od šedesátých let, kdy byla nalezena první černá díra v souhvězdí Labutě a jejich možná existence dostala reálný základ, jsou stále častěji v zorném poli pozemských i družicových teleskopů. Přednáška ukáže, co černé díry jsou, jak vznikají, proč jsou pro astronomy tak zajímavé, jaké techniky astronomové vyvinuli k měření jejich parametrů a co se tím dozvíme o kosmu. Přednášet bude Michal Bursa z Astronomického ústavu AV ČR, více informací rovněž v samostatném článku.

pondělí 23. května

středa 25. května

 

Astronomický den na Jizerce 28. května 2016

V sobotu 28. 5. 2016 odpoledne a večer proběhne na Jizerce v rámci Jizerské oblasti tmavé oblohy tradiční Astronomický den pro veřejnost. Klub astronomů Liberecka – pobočka České astronomické společnosti, Astronomický ústav Akademie věd ČR a SUNDISK s.r.o. ve spolupráci s Hotelem Panský dům – Jizerka Dudovi pořádají rodinné odpoledne a večer na Jizerce. Připraveno bude pozorování Slunce dalekohledy, přednášky a večerní pozorování dalekohledy (pozorování pouze za jasného počasí) s doprovodným programem. Najdete nás u Sklárny za Panským domem. Vstup zdarma. Další informace na speciální stránce.