Novinky

Nejlepší vědecké výsledky za rok 2016: Detekce srážek dočasně zachycených přírodních satelitů Země

Fotografie bolidu ze 14. ledna 2014 získaná digitální bolidovou kamerou na stanici Kunžak. Umělá přerušení obrazu umožňují měřit rychlost bolidu. Ve výřezu je spektrum bolidu dokazující, že se jednalo o přírodní objekt. Foto: Pavel Spurný, Astronomický ústav AV ČR.
Fotografie bolidu ze 13. ledna 2014 ve 3:01:38 UT získaná digitální bolidovou kamerou na stanici Kunžak. Umělá přerušení obrazu umožňují určit rychlost bolidu. Ve výřezu je spektrum bolidu dokazující, že se jednalo o přírodní objekt. Foto: Pavel Spurný, Lukáš Shrbený,
Astronomický ústav AV ČR.

Rada Astronomického ústavu vybrala tři nejvýznamnější vědecké výsledky za rok 2016, publikované v odborných časopisech. Dnes představujeme práci Pavla Spurného, který se svým týmem studoval pády a charakteristiky dočasně zachycených přírodních satelitů Země.

Na základě pozorování unikátního bolidu pozorovaného 13. ledna 2014 ve 3:01:38 UT , jednoho z prvních, který byl zaznamenán novými digitálními bolidovými kamerami, bylo dokázáno, že se jedná o vůbec první případ na světě, kdy meteoroid, který se srazil se Zemí, se pohyboval před srážkou s velmi vysokou pravděpodobností (92 % – 98 %) přibližně po dobu v rozmezí několika měsíců až několika let na dočasně zachycené dráze kolem Země. Tento výsledek bylo možné dosáhnout jedině díky velmi přesným datům, která naše přístroje a metody zpracování dat poskytují a jak se ukázalo tato přesnost je rozhodující pro dostatečně spolehlivou zpětnou integraci dráhy tělesa.

Další informace v článku Michala Švandy z cyklu "Na čem pracujeme".

Autoři:
   Spurný, P.
, Borovička, J., Shrbený, L., Clark, C. L., Wiegert, P., Brown, P., Tagliaferri, E.
  
Kontakt: pavel.spurny@asu.cas.cz

Článek:
  
Impact detections of temporarily captured natural satellites
   The Astronomical Journal, vol. 151, 135, 15pp. (2016)
  
Dostupné online: https://arxiv.org/abs/1602.03123