Akce pro veřejnost

Přednáška Sedm perel astronomie 18. dubna 2017

V úterý 18. dubna 2017 od 17 hodin proběhne v Městské knihovně Lovosice přednáška "Sedm perel astronomie". Přednášející Petr Horálek, pracovník Astronomického ústavu AV ČR, vás v ní provede těmi nejpozoruhodnějšími a/nebo nejvzácnějšími astronomickými úkazy, které si může běžný smrtelník na obloze vychutnat. Jaké to jsou a kdy se těšit na ty nejbližší? To vše se dozvíte...

Sedm perel astronomie
Mimořádné nebeské úkazy jsou pro laika tím nejvděčnějším pojítkem s astronomií. Přesto právě tyto jevy mohou mnohdy poskytnout víc než jen potěchu pro oči. Ačkoliv některé z nich můžeme mimořádně přesně předpovědět, je každý z nich studnou nových a i na dnešní technicky pokročilou dobu fascinujících objevů. Na obloze je takových 7 perel astronomie, které by měl každý pozemšťan aspoň jednou zažít, než zemře. Jak pozorovat (a nepřijít) o nebeské úkazy století? Proč se vyplatí cestovat i půlku světa kvůli prchlivému okamžiku při pohledu do nebe? A hlavně - jaké vzácné úkazy nás teprve čekají?

Petr Horálek pod hvězdnou oblohou v poušti Atacama v Chile. Foto:Petr Horálek.
Petr Horálek pod hvězdnou oblohou v poušti Atacama v Chile.
Foto: Petr Horálek.

Přednáška proběhne v Městské knihovně Lovosice. Součástí bude také autogramiáda lektorovy knihy "Dobytí jižního hvězdnatého ráje".

 

O lektorovi

Petr Horálek (nar. 1986) je český fotograf a popularizátor astronomie. Po ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem knih Tajemná zatmění z roku 2015 a cestopisu Dobytí jižního hvězdnatého ráje z roku následujícího, obě v nakladatelství Albatros. Několik jeho snímků bylo publikováno NASA jako prestižní Astronomický snímek dne. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek.

V současnosti je rovněž spolupracovníkem Astronomického ústavu AV ČR, konkrétně v oddělení PR. Více informací, fotografie a kontakty na Petra Horálka najdete na jeho webových stránkách: http://www.astronom.cz/horalek/.