Akce pro veřejnost

Vesmírný Geokešing 9. září 2017 v okolí Ondřejova

V roce 2017 nastává 100. výročí založení České astronomické společnosti, jíž je Astronomický ústav AV ČR kolektivním členem. Je to natolik významné výročí, že se zrodil nápad projektu propojujícího astronomii s geokešingem (geocachingem). Do tzv. Vesmírné keše se bude moci zapojit opravdu každý příznivec tohoto orientačního sportu a celá akce vyvrcholí 9. září 2017 tzv. Mega Eventem, tj. bez nadsázky obří událostí českého geokešingu. Nebojte se ji podpořit už nyní!

V geokešingu je zvykem, pořádat k různým příležitostem nebo různě tematicky zaměřená setkání, tzv. eventy. Nabídlo se tak logické propojení: Společné setkání s astronomickým a geokešingovým programem v prostoru Ondřejovské observatoře. Protože si významná akce žádá historicky zapamatovatelné datum, proběhne v sobotu 9. září 2017 a bude krásným vyvrcholením roční akce spojující Geokešing s astronomií a 100. výročím České astronomické společnosti. Samotné rozmístění kešek nebude nijak náhodné a naopak celou myšlenku oslav výročí umocní. 100 kešek bude rozmístěno v jižním okolí Ondřejova ve tvaru nápisu 100. ČAS 1917.

Co obnáší takový Mega event? Především je to akce s účastí více jak 500 kačerů, akce obsahující unikátní keše a další geokešingové vychytávky. Připravujeme pro příchozí sérii zajímavých přednášek, exkurzí, soutěží, výstav, atrakcí pro děti a dalších akcí pro potěchu ducha. Připravujeme ale také občerstvení, grilování prasátka, výbornou zmrzlinu a další drobnosti pro potěchu těla. Připravujeme spoustu různých CWG, GC, trička, astronomické drobnosti a spoustu dalších věcí pro potěchu sběratelských duší.

Rozmístění kešek v geokešingovém projektu při příležitosti 100. výročí založení ČAS. Autor: Hvězdárna Františka Pešty v Sezimově Ústí.
Rozmístění kešek v geokešingovém projektu při příležitosti 100. výročí založení ČAS.
Autor: Hvězdárna Františka Pešty v Sezimově Ústí.

Těšíme se s vámi na shledání u keší a především v září na MegaEventu, jehož program a další informace jsou průběžně aktualizovány na webu: cas100geo.webnode.cz.

Těšíme se na astronomické kačery, kteří nás co nejvíce a co nejdříve podpoří zalogováním "will attend". Již zbývá posledních několik desítek do 500 zalogovaných kačerů a pak již získáme vytoužený příznak MEGA. Logovat se můžete přímo na webu keše: https://coord.info/GC6XA56.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] (Mega)Event - Vesmírná keš (oficální stránky)
[2] Vesmírná keš na mezinárodních stránkách Geocaching.com
[3] 100 let ČAS: Webové stránky k výročí

 

Kontakty a další informace:

Petr Bartoš
Iniciátor projektu
Pracovník Hvězdárny F. P. v Sezimově Ústí

Email: petrb@seznam.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Tel: +420 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz