Akce pro veřejnost

Pozorování Perseid na hvězdárně v Ondřejově v noci z 12. na 13. srpna

Chcete přespat pod širákem? Chcete se dívat na oblohu nad vámi? Chcete vidět meteory z nejznámějšího meteorického roje Perseidy? A chcete přitom slyšet výklad, na co se to vlastně díváte? Pak vás zveme na radarovou louku Ondřejovské hvězdárny.

V KOLIK:

Na místo je třeba se dostavit do setmění (Slunce zapadá ve 20:24), abyste pak nerušili světlem ani ostatní, ale zejména ne vědecká pozorování na hvězdárně.

KDE:

Na „radarové louce“, na mapce je to tam, kde je číslo 26.

CO S SEBOU:

Karimatku a teplý spacák, teplé oblečení (nezapomeňte, že srpnová noc může být blízká zimnímu dni) a něco k snědku a pití na půlnoční svačinu :-). Místa k ležení a pozdějšímu dospání (až vás to omrzí nebo prostě neudržíte oči) bude dost, radarová louka je velká a i ti coronavirově opatrní si budou moci vybrat větší rozestup.

Stany ne! Jedná se o pozorování, tedy logicky pod širákem a ne ve stanu. Pokud někdo nechce dospat pod širákem, pak může během noci odejít a odjet. Děkujeme za pochopení.

KDE ZAPARKOVAT:

Auto můžete zaparkovat na lesním parkovišti označeném pro návštěvy Astronomického ústavu AV ČR, případně na blízkém hřišti nebo cestách, za zákaz vjezdu prosíme nejezděte, rušili byste světly při případném odjezdu pozorování. Je také možné zaparkovat v obci na náměstí a kolem kostela. Z obou parkovacích lokalit je to na místo pozorování asi 300 metrů.

JAK SE CHOVAT A JAK SE NECHOVAT:

Prosíme nepoužívat světla. Zvečera nám poslouží soumrak a ráno vycházející Slunce. Kdo bude potřebovat odejít / odjet v průběhu noci, musí se chovat světelně co nejohleduplněji, na hvězdárně budou probíhat pozorování. Zejména je zakázáno svítit světlem vzhůru, laserová ukazovátka se nesmí používat (kromě průvodce z hvězdárny). Dospat na louce můžete pak libovolně dlouho :-).

CO UVIDÍTE A ZAŽIJETE:

Během celé noci očima uvidíte největší planety Sluneční soustavy Jupiter a Saturn, zvečera ještě Venuši. A samozřejmě spoustu hvězd a také Mléčnou dráhu. Možnost u nás přespat na louce nabízíme pouze jednou v roce, proto toho využijte a doražte se podívat na „slzy sv. Vavřince“, tedy ledoprachové částice komety 109P Swift - Tuttle hořící v naší atmosféře, tedy meteory alias "padající hvězdy". V případě zatažené oblohy se samozřejmě pozorování nekoná.