Akce pro veřejnost

Veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour 2022

V Eurocentru v Jablonci nad Nisou se ve dnech 1. - 2. dubna 2022 uskuteční veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour, otevřeno v pátek 10–18 hodin, v sobotu 9–13 hodin. Zveme vás na stánek Jizerské oblasti tmavé oblohy, jíž je Astronomický ústav AV ČR spoluzakládající institucí. Kromě stánku se můžete těšit na dvě přednášky a jednu mimořádnou akci v rámci doprovodného programu veletrhu.

Velký sál Eurocentra v rámci veletrhu Euroregion Tour:

Pátek 1. dubna

15:30 Co nás čeká na obloze roku 2022 - přednáší Aleš Majer, pedagog, vedoucí Hvězdárny Turnov a předseda Klubu astronomů Liberecka, místní pobočky České astronomické společnosti

Sobota 2. dubna

11:00 Vesmírné příběhy s Krtkem astronautem - pořad o vesmíru určený především zvídavým dětem. Slovem provází Pavel Suchan, tiskový mluvčí Astronomického ústavu AV ČR, nevyléčitelný optimista a dlouhodobý popularizátor astronomie, který se prostorem nad našimi hlavami věnuje prakticky od dětství.

Mimořádné oznámení a pozvánka nejen pro novináře:

Na stánku Jizerské oblasti tmavé oblohy na veletrhu cestovního ruchu EUROREGION Tour 2022 představíme v pátek 1. dubna 2022 v 11 hodin unikátní technologii. Je známo, že tmy v našem civilizovaném prostředí ubývá. Tma se stává doslova vzácností, městský člověk jí vlastně často už ani nezažívá. Pracovní tým zabývající se hledáním tmy v Libereckém kraji nedávno našel poslední zbytek tmy v Liberci. Byl nalezen na adrese Frýdlantská 183/4. Na místě se dozvíte nejen jeho příběh, ale také informace o potenciálním řešení, tzv. duplikaci tmy. Vzorek tmy z Liberce bude k dispozici pro nafocení. Vzhledem k tomu, že situace s úbytkem tmy je nejen z pohledu Jizerské oblasti tmavé oblohy vážná, bude na stánku této výjimečné oblasti představena nová technologie na duplikaci tmy. Chceme upozornit na potřebu tmy. Světlo je velmi důležité - ve dne. V noci naopak škodí. V našem století tma není smutná, ale cenná!

Stánek Jizerské oblasti tmavé oblohy je realizován ve spolupráci s Lesy České republiky.