Akce pro veřejnost

Veletrh vědy 2. - 4. června

Do hry se po dvouleté přestávce vrací Veletrh vědy pořádaný Akademií věd. Bude se konat 2. až 4. června 2022 na Výstavišti PVA v Praze Letňanech. Najdete zde i náš stánek. Vstup zdarma. 

Společný stánek Astronomického ústavu AV ČR, Evropské jižní observatoře, České astronomické společnosti a programu Strategie AV21 - Vesmír pro lidstvo vás zavede do vesmíru. A tedy také k naší nejbližší hvězdě. Ke Slunci se totiž přiblížila sonda Solar Orbiter, která se už nyní pochlubila snímkem Slunce v největším dosud dosaženém rozlišení. Češi také naučili pozorovat Slunce největší astronomický přístroj v dějinách - ALMA v chilské poušti Atacama. Tak trochu se zapojíte do dvou evropských organizací, které jsou na samé hranici technologie poznávání vesmíru. Na misích Evropské kosmické agentury, nejen na družici Solar Orbiter, se podílí řada našich vědců. Evropská jižní observatoř staví budoucí největší dalekohled světa o průměru 39 metrů a Češi jsou u toho. A jak se můžete zapojit do astronomie vy? Ukáže Česká astronomická společnost – vědecká společnost, jejímž členem nebo členkou se od věku 15 let můžete stát i vy. Vše zabaleno do sloganu „Vesmír pro lidstvo“, který je výzkumným programem Strategie AV21. A možná se vám poštěstí potkat se před vstupem na Veletrh vědy s astronomy ze Sluneční sekce České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, kteří vám při příznivém počasí ukáží dalekohledem naši nejbližší hvězdu Slunce, samozřejmě bezpečně přes filtry.

Doprovodný program od Astronomického ústavu AV ČR:
Ve čtvrtek 2. června a v pátek 3. června, vždy od 10:30 Vznik sluneční soustavy a života na Zemi - Michal Bursa. 

Jestli jste někdy přemýšleli co bylo předtím, než bylo Slunce a planety, odpověď je jednoduchá: byla zima a tma. Co se ale muselo stát, aby se narodilo Slunce a aby vznikly planety? Kde se na Zemi vzala voda a jak dlouho to trvalo, než v ní vznikl život? Vyzkoušíme si to naživo! A mimochodem, bylo to trochu jinak, než se to říká ve škole. Určeno pro 1. stupeň ZŠ.

V sobotu 4. června od 10:30 Vesmírné příběhy s Krtkem astronautem (45 minut) - Pavel Suchan 

V roce 2011 český Krtek vystartoval v raketoplánu Endeavour na oběžnou dráhu kolem Země. Jak se mu tam žilo? To nám poví Pavel Suchan, který s sebou také skutečného Krtka astronauta přivede. Takže se připravte na osobní setkání s astronautem. Určeno pro rodiny s dětmi, spíše pro děti z 1. stupně ZŠ.

Astronomický ústav AV ČR vydal při příležitosti Veletrhu vědy mimořádné vydání Slunečních novin. Přejeme pěkné čtení.