Novinky

Pohled na jarní oblohu

Každý už pociťujeme, jak se prodlužuje den a blíží se jaro. To astronomické začne 20. března 2022 v 16 hodin 33 minut středoevropského času (tedy toho času, který aktuálně používáme). Nastane tak jarní rovnodennost. Den se ale bude i nadále prodlužovat, a to až do okamžiku letního slunovratu, který letos připadá na 21. června.  

Jarní obloha je oproti té zimní s jasnými hvězdami a množstvím mlhovin a hvězdokup poměrně chudá, a také jí nezdobí výrazný stříbřitý pás Mléčné dráhy. Tuto zdánlivou nevýhodu astronomové proměňují ve výhodu, protože jarní obloha je oknem mimo naší galaxii. Jedná se totiž o část oblohy, kde se díváme mimo disk naší galaxie "Mléčné dráhy", takže hustota hvězd a dalších objektů je zde výrazně nižší než na obloze letní nebo zimní. A když vezmeme na pomoc dalekohled, tak právě díky tomu, že máme "volný výhled", můžeme obdivovat krásy desítek vzdálených cizích galaxií nebo dokonce jejich skupin. Velké kupy galaxií se nacházejí v souhvězdí Panny a také v jinak nevýrazném souhvězdí Vlasů Bereniky. 

A jak se na jarní obloze vyznat? Velký vůz asi najde každý. A prodloužením oje Velkého vozu nalezneme souhvězdí Pastýře s velmi jasnou hvězdou Arcturus. Jižně od Pastýře leží souhvězdí Panny s nejjasnější hvězdou Spica. Velmi výrazné jarní souhvězdí je Lev s jasnou hvězdou Regulus. A právě hvězdy Arcturus, Spica a Regulus tvoří takzvaný Jarní trojúhelník, který je základním orientačním útvarem na jarní obloze. Pod tímto trojúhelníkem se rozprostírá souhvězdí Hydry (ano, ta bájná mořská obluda), které se po obloze táhne v rozsahu téměř 100 stupňů a jedná se tak o největší souhvězdí oblohy vůbec. Hydru doprovázejí dvě menší a nevýrazná souhvězdí: Havran a Pohár.

Za použití dalekohledu lze na jarní obloze pozorovat také několik hezkých dvojhvězd. Jednou z nich je hvězda Izar v souhvězdí PastýřeJe zajímavá tím, že složky dvojhvězdy mají snadno odlišitelnou barvu. Jasnější je zbarvena do červena, slabší do modra.