Akce pro veřejnost

Přednáška "Světlo - dobrý sluha a zlý pán" na státním zámku Valeč 17. března

V pátek 17. března od 17:30 proběhne na Státním zámku Valeč přednáška "Světlo - dobrý sluha a zlý pán", doplněná po skončení komentovanou procházkou pod lampami. Správa zámku se snaží o šetrné osvětlení nikoliv zvenku, ale zevnitř. Program je zdarma.

Zatímco ve dne světlo potřebujeme, v noci je to naopak. Světelné znečištění způsobuje nejen to, že na obloze toho vidíme stále méně. Představuje také riziko zdravotní, bezpečnostní a ekologické. Přirozená tma je pro život většiny organismů stejně důležitá jako přirozené světlo. Střídání světla a tmy je metronomem synchronizujícím fyziologické funkce organismů, včetně člověka. Důsledky nadbytečného umělého světla v noci - světelného znečištění jsou jednou z mnoha daní, které lidské společenství platí za svůj pokrok a rostoucí pohodlí. Světelný "bonus" ve formě nepřirozeného umělého světla se začíná jevit jako nepřiměřený.

O tom a také o tom, jak to zlepšit a jak je to vlastně jednoduché, si s posluchači bude povídat Pavel Suchan, který je předsedou Odborné skupiny České astronomické společnosti pro tmavou oblohu, pracovníkem Astronomického ústavu AV ČR a členem meziresortní skupiny pro světelné znečištění.