Novinky

Konjunkce Venuše a Jupiteru 1. a 2. března aneb úkaz na obloze, který bude stát za to a bude dobře pozorovatelný očima, a to i z měst

Předehrou k této podívané bylo setkání s Měsícem 22. 2. 2023. Po celý únor ale bylo patrné, jak se Venuše na obloze přibližuje k největší planetě Sluneční soustavy – Jupiteru. 1. a 2. března 2023 budou obě tělesa od sebe vzdálena pouze půl úhlového stupně, tedy na vzdálenost, jako kdybychom mezi ně „položili“ měsíční úplněk. Venuši rozpoznáte tak, že je jasnější než Jupiter.

Oba dny je spatříme večer nad jihozápadním až západním obzorem jako dvě velmi jasné „hvězdy“ těsně u sebe, a to hned po setmění (pak už budou nízko nad obzorem). 1. března bude Venuše vpravo a trochu níže než Jupiter, 2. března ji už najdeme nad Jupiterem. Úhlová vzdálenost mezi nimi bude asi 40 úhlových minut. Snadno je tedy zakryjeme malíčkem na natažené ruce. A budou také dost blízko na to, aby se obě planety ocitly v zorném poli menšího dalekohledu. V něm uvidíte Sluncem částečně osvětlený kotouček Venuše (bude připomínat Měsíc v první čtvrti) a Jupiter se čtyřmi největšími měsíci - shora dolů k obzoru to budou Callisto, Ganymed a Europa, poté bude následovat Jupiterův kotouček a za ním měsíc Io.

Obrázek ukazuje situaci 2. března, kdy už Venuše bude nad Jupiterem. Autor: Hvězdárna a planetárium Brno / Sedmikrásky online (děkujeme :-)).

A ještě poznámka: přísně řečeno konjunkce těchto dvou planet nastane 2. března v 7 hodin ráno, proto s ohledem na jejich viditelnost u nás doporučujeme se na ně podívat "symetricky" 1. a 2. března večer.